Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Ana Brnabić je u Boru je posetila i „Ziđin“, koji je od RTB-a, ali i budućeg rudnika zlata Čukaru Peki, stvorio rudarsku bazu koja ima veliko učešće u BDP-u.

„Strateško partnerstvo kineske kompanije ‘Ziđin’ i Srbije i razvoj našeg rudarskog kompleksa je od izuzetne važnosti za Srbiju“, izjavio je Aleksandar Antić i istakao da je u prvom kvartalu u srpskom rudarstvu zabeležen rast od devet odsto.

Ocenjuje da su proizvodni rezultati odlični i da je u prvom kvartalu u rudarstvu Srbije zabeležen rast od devet odsto, čemu je, kaže, najveći doprinos dala eksploatacija metala, koja je rasla sa 38 odsto tom periodu.

„Najveći doprinos tom rastu dao je ‘Ziđin’ (koji je preuzeo Rudarsko-topioničarski basen Bor) i to je od izuzetnog značaja za našu ukupnu ekonomiju. Nastavljamo sa ambicioznim planovima, ove godine otvaramo novi rudnik ‘Cerovo’, što je od izuzetne važnosti za budućnost Bora, i sa druge strane u 2021.će krenuti i projekat ‘Čukaru Peki’, odnosno Projekat Timok, kao najveća razvojna šansa čitave Istočne Srbije“, rekao je ministar.

Posebno je ukazao na politiku zapošljavanja koju „Ziđin“ realizuje u Boru i podsetio da je prilikom potpisivanja ugovora kao cilj definisano da bude zaposleno oko 5.000 radnika, a danas je 5.474 zaposlenih, što je „daleko iznad planova“.

„Zahvalan sam kineskim partnerima koji shvataju tu dimenziju i značaj da ljudi iz Bora rade ovde i da na taj način podižemo čitav ovaj kraj“, rekao je Antić.

Dodao je i da je 2019. godine nivo povreda na radu u Boru smanjen za 55 odsto, a u prvom kvartalu ove, u odnosu na isti period lane – za dodatnih 67 procenata.

„To govori da smo mi za partnera dobili jednu svetsku odgovornu kompaniju koja, pre svega zaštitu na radu stavlja u prvi plan“, rekao je ministar. 

Elektronski upis đaka prvaka

Predsednica Vlade Republike Srbije obišla je i radove na rekonstrukciji OŠ „Hajduk Veljko“ u Zaječaru i prisustvovala prezentaciji eUpisa i bee-bot robota u OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“, i tom prilikom poručila da je najvažnije obezbediti najbolje moguće uslove za rad osnovcima, a posebno prvacima. 

„Došla sam u Zaječar da obiđem radove, a mislim da ćemo se složiti da je ulaganje preko dva miliona evra u jednu osnovnu školu značajno ulaganje i za Zaječar i za Republiku Srbiju“, navela je premijerka. 

 U Zaječaru je u rekonstruisanoj školi „Ljubica Radosavljević Nada“ promovisan elektronski upis đaka prvaka.

Na taj način umreženo je 160 predškolskih ustanova,1.200 škola, 150 domova zdravlja, pet ministarstava i 30 informacionih sistema.

Roditelji sada bez i jednog papira, sa jednim dolaskom deteta kod pedagoga mogu upisati dete u školu.

Gradnja stadiona pomerena za sledeću godinu

Jedno od pitanja koje se postavilo premijerki tokom obilaska je bilo – da li se odustalo od izgradnje stadiona u Zaječaru, na šta je Brnabićeva odgovorila, da je izgradnja stadiona prebačena za sledeću godinu zbog krize prouzrokovane koronavirusom.

„Neka sredstva smo preusmerili na neke druge stvari koje su u datom trenutku bile prioritetnije, kao što je paket podrške privredi koji iznosi 5,1 milijardu evra“, rekla je premijerka.

Dodala je da se za neke stavke, kao što je recimo rekonstrukcija škola, sredstva nisu preusmeravala jer i to predstavlja prioritet.

185 thoughts on “Ana Brnabić u borskom Institutu za rudarstvo i metalurgiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *