Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

U prestonici maline gradi se pogon za preradu voća za kaše, kasnije i džemove, zajedničkim sredstva ariljiske firme i preduzeća iz mađarskog Kečkemeta.

Miloš Nedeljković, predsednik opštine Arilje kaže da očekuje da će pogon za predradu početi da radi do jeseni.

„To će biti finalni proizvod. Dosad smo izvozili poluproizvod, sirovu malinu“, istakao je Nedeljković.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, cilj je da kompanija u Arilju ima proizvodnju, preradu, čitav lanac dobavljača, odnosno da pravi sokove, džemove, a da mađarski partner obezbeđuje tržišta. 

Istakla je da je za Srbiju važno da ima takve pogone gde se dobijaju poluproizvodi, a ovom slučaju finalni proizvodi.

Ukazala je da će fokus biti na ruskom, ali i na japanskom tržištu, koje je, kako je ocenila, izuzetno zahtevno. 

„To je mnogo veća dodata vrednost, to su mnogo veći prihodi naših kompanija što će uticati na naš BDP“, dodala je Brnabićeva.

„Ova investicija je važna, ne samo za Arilje i Zlatiborski okrug, već za celu Srbiju“, navela je premijerka. 

Ariljski privrednici među kojima je najviše hladnjačara i tekstilaca, kako kaže premijerka, do kraja godine će moći da računaju i na gasovod.

„Do kraja godine Arilje biti povezano na gas, što će biti mnogo lakše, efikasnije i jeftinije za ariljsku privredu“, naglasila je premijerka.

Brnabićeva je nakon razgovora sa ariljskim privrednicima i direktorom „Srbijagasa“ Dušanom Bajatovićem poručila da je napravljen dogovor da se do kraja godine Arilje poveže na gas, te da će zahvaljujući tome i zaštita životne sredine biti u znatno boljoj poziciji.

„Lično ću ispratiti sa ‘Srbijagasom’ da se to završi do kraja ove godine“, poručila je Brnabićeva.

Odgovarajući na pitanja novinara u Arilju, Brnabićeva je pozdravila je vest da su se stekli uslovi za otvaranje granice Crne Gore prema Srbiji, prenosi Tanjug.

Istakla je da je bila uverena da će se uslovi za otvaranje granice uskoro steći.

„Znala sam da će se steći uslovi za otvaranje granice, zato što je to važno za njihov turizam, a i zato što je taj razlog koji je bio postavljen da ne otvaraju granice za građane Srbije bio politički i nije imao veze sa zdravstvom“, rekla je Brnabićeva i dodala da joj je drago što su se sada stekli uslovi za otvaranje granice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *