Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Porodica Milinka Starčevića iz Žiče gaji jagode na oko četiri hektara. Veliki deo posla odrade porodično, ali u sezoni ne mogu sami.

„Nama iskreno nije problem radnik, jer smo jedno petnaest, šesnaest godina na tržištu. Radimo pošteno i sa radnicima, redovno ih isplaćujemo“, kaže Milinko. 

Sezoncima je to najvažnije. „Gazda nam daje sve za dezinfekciju, rukavice, što se tiče toga prezadovoljni smo“, kaže Tanja Jovanović.

Koviljka Čolović već osam godina radi kao sezonski radnik, bere jagode, maline i borovnice.

„Super mi je, meni je najveće zadovoljstvo kad radim, kad ne radim meni je to muka“, kaže Koviljka.

Kad se oberu jagode, za mesec dana kreće i berba malina.

 

Očekuje se dobar rod malina

Kiša je dobro došla za sve voće, pa tako i maline. A u malinjacima, gde su se pridržavali svih agrotehničkih mera ove godine se očekuje izuzetno dobar rod.

 

Malinjaci Vlade Stankovića, u punoj su kondiciji. Cvetovi najavljuju rodnu godinu, a za površinu od dvanaest hektara angažovaće sedamdeset sezonaca. Ali uz rigorozne mere.

„Sve te berače lično poznajem i tražiću od njih da nekim svojim potpisom izjavom, garantuju da nisu preležali nikakav virus, nikakvu bolest i tako dalje. Većina ljudi u ovom kraju su ispoštovali maksimalno radnike i dalje poštujemo radnike, jer oni zarađuju i za sebe i za nas“, kaže Vlade.

Teška im je bila predsezona, ali voćari računaju da uz višu cenu pokriju troškove, a da u sezoni i povećaju dnevnice beračima u odnosu na prošlu godinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *