Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Jadranka Joksimović je u Vladi Srbije, gde su prisustvovali i neki od dobitnika bespovratnih sredstava, podsetila da je prvi poziv za učešće u EU PRO program bio 2018. godine, a da je ovo drugi po redu na koji se javilo 550 preduzeća.

Ona je dodala da je EU PRO program kojim se, kaže, podržavaju najmanje razvijene ili nerazvijene opštine, pre svega u Jugoistočnoj i Jugozapadnoj Srbiji, i pokriva 99 opština.

Program se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom UN za projektne usluge – UNOPS.

„Ovo su konkretna sredstva za konkretne projekte i način na koji podržavamo ravnomeran teritorijalni razvoj Srbije. Zato mi je drago što su regionalne razvojne agencije uključene u ove projekte, jer je to suština reformskog puta Srbije kroz proces evropskih integracija. Nema dileme da su demokratija I vladavina prava, pre svega, ali ekonomski razvoj i smanjivanje regionalnih nejednakosti dovešće do toga da ljudi ostanu da žive u svojim mestima“, rekla je Joksimovićeva.

Navela je i da je Vlada Srbije prepoznala značaj regionalnog razvoja, podsetivši da se u programu „Srbija 2025“ nalaze projekti koji će omogućiti da svaki građanin oseti boljitak.

Ona je ukazala da se na poziv javilo 555 preduzeća, a da je 112 dobilo sredstva za razvoj biznisa, pre svega, u proizvodnju odeće, hrane, nameštaja, prerade drveta, odnosno, za održiv biznis na nivou čitave zemlje, koji će, prema njenim procenama, biti podignut novom opremom i izvoznim kapacitetima.

„Sve su to preduzeća iz manje razvijenih opština koje posluju u Borskom, Jablaničkom, Mačvanskom, Rasinskom, Nišavskom, Podunavskom, Pčinjskom, Topličkom i drugim okruzima“, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, raduje je činjeniča da su žene vlasnice preduzeća u skoro 35 odsto od ukupnog broja korisnika bespovratnih sredstava, što će doprineti ekonomskom osnaživanju žena, naročito u ruralnim sredinama i podići nivo njihovog uključivanja u privredne tokove i obezbediti im dodatnu finansijsku sigurnost.

Joksimovićeva je ukazala da je jedan od uslova za dobijanje sredstava bilo društveno odgovorno poslovanje.

„Bespovratna pomoć preduzećima do novih radnih mesta“

Šefica Kancelerije UNOPS u Srbiji Mikela Telatim ocenila je da bi bespovratna pomoć preduzećima trebalo da poboljša njihovu konkurentnost održivost i da dovede do otvaranja novih radnih mesta.

„Ovaj javni poziv je deo realizacije projekta EU PRO koji finansira EU, a realizuje se kroz UNOPS. Bilo je veliko interesovanje što pokazuje koliko je velika spremnost poslovne zajednice u Srbiji da se širi, da se bavi inovacijama i podrži svoju zajednicu“, rekla je Telatim.

Vlasnica preduzeća za proizvodnju prehrambenih proizvoda „Domaćica 014“ Ivana Mksimović je istakla da se konkurs pojavio baš u pogodnom trenutku, jer su imali spreman biznis plan, znali su koje su im mašine potrebne i obezbedili su 20 odsto učešća za ukupan iznos od oko 29.000 evra pomoći.

Maksimović je ispričala da je reč o porodičnoj firmi koja je u početku proizvodila gotova jela, a da je kasnije prešla na slatki asortiman.

Preduzetnik iz Ivanjice Davor Mićić rekao je da se njegovo preduzeće „Drvotim 80“ bavi proizvodnjom nameštaja od 2018.godine i da će od dobijenih sredstava zameniti dotrajalu opremu.

On je takođe rekao da se bavi humanitarnim radom i da će nastaviti da donira nameštaj kao što je to učinio i 2018.godine predškolskoj ustanovi „Bajka“.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *