Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Fabrika, kako navode iz kompanije „Gorenje“, već duže posluje sa značajnim gubicima.

Menadžment „Gorenja“ intenzivno pregovara sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje radnika u zaječarskoj fabrici u što kraćem roku.

„Očekujemo da bi ti pregovori mogli da budu okončani veoma brzo. Oba zainteresovana partnera imaju nameru da šire delatnost, pa bi u ovoj fabrici posao moglo da nađe i više radnika nego što ih mi u ovom trenutku imamo. Reč je inače o možda i najboljem timu zaposlenih koji ‘Gorenje grupa’ ima, i zato je odluka o povlačenju iz proizvodnje za nas bila veoma teška“, naveo je direktor „Gorenje houma“ Zaječar Vlado Krebs.

Dodao je da odluka o obustavljanju proizvodnje nema veze sa aktuelnom pandemijom.

„Ona je rezultat značajnih gubitaka koje ova fabrika ima, kao i strateške odluke ‘Gorenja’ da se fokusira na osnovnu delatnost proizvodnje kućnih aparata, i da se povuče iz svih ostalih, poput proizvodnje sanitarnih uređaja“, objašnjava.

U razgovoru sa predstavnicima reprezentativnog sindikata postignut je dogovor o svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena u zaječarskoj fabrici.

Fabrika počela da radi 2011. godine 

„Gorenje houm“ u Zaječaru počelo je sa radom 2011. godine, kada je kupilo kompaniju „Porcelan“. Glavni portfolio u poslednje dve godine činili su proizvodnja sudopera, umivaonika i sanitarne opreme.

I pored investicija od preko 10 miliona evra uloženih opremu i infrastrukturu u prethodnih devet godina, ova fabrika nije uspela da obezbedi održivost poslovanja.

U prethodne dve godine, tokom implementacije strateškog plana o postepenom izlasku iz sporednih delatnosti, matična kompanija u Sloveniji prodala je mariborsko preduzeće za preradu otpada „Gorenje sirovina“ i njegove ogranke firmi „Eko sirovina“, kao i fabriku bojlera „Gorenje Tiki“ iz Stare Pazove.

„Hisens Gorenje“, kako se navodi u saopštenju, ostaje posvećeno planovima o jačanju tržišnih pozicija u oblasti osnovne delatnosti – proizvodnje kućnih aparata.

Fabrika u Valjevu ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja „Hisens Gorenje“ za Evropu, i u njoj je u narednom periodu planirano povećanje obima proizvodnje i proširivanje kapaciteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *