Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Ratari su zbog obilnih padavina i poplava gledali u nebo, sada samo čekaju da se reke povuku u korita i da vide šta je ostalo.

Poljoprivredni stručnjak Luka Radoje rekao je, gostujući u Jutarnjem programu, da u Vojvodini stanje pšenice nije loše, kao što se očekivalo. Zbog vlage, kako kaže, ima gljivičnih oboljenja, ali nije ugroženo zrno.

„Što se tiče Šumadije, situacija je nešto lošija, mada će u brdskim predelima žetva početi kasnije“, dodaje Radoje.

Sa druge strane, kako ističe, soji, suncokretu i kukuruzu su dragoceni kišni uslovi. „Situacija sa tim je dobra, ali tamo gde su zemljišta sa velikim sadržajem gline, voda se zadržava, ali to prođe nakon dan-dva“, dodaje Radoja.

Očekuje da će sa povrćem i voćem zbog kiše i smenjivanja toplog i hladnog vremena biti dosta problema sa bolestima.

Stanje sa vinovom lozom, prema njegovim rečima, nije tako loše kao što se priča. „Posle ovog vremena sada sledi zaštita, jer su uslovi za bolesti baš prisutni“, ističe Radoja.

Šta se dešava sa malinjacima 

Upitan šta se dešava sa malinjacima, pošto je poplavama jako pogođen kraj oko Arilja, Radoja objašnjava da su na vlagu najosetljivije malina, kupina, i jagoda.

Što se tiče maline i onoga što je ostalo da se obere, Radoja navodi primer organizacije berbe boranije 1965. godine u Obrenovcu, kada je jedan dan u mobi bralo 1.100 berača.

Slično je, navodi, bilo i u Francuskoj nekada kada se bere grožđe visokog kvaliteta. „Verovatno to rade i sada. Odlaže se i nastava srednjih škola i fakulteta da se obere“, kaže Radoja.

U Srbiji, dodaje, svaka opština ima podatak koliko dece ima.

„Sve što je starije od 13, 14 godina može se organizovati da idu da beru. Domaći ih mogu dočekati i platiti. Da li je moguće organizovati takvu vrstu mobe sada, kada deca ne idu u školu. Može, eto primera iz 1965. godine“, zaključuje Radoja.

2 thoughts on “Ima li spasa za useve – nekada su rešenje bile mobe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *