Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Tok razvoja vesti menjao je oblike i forme, od prvobitnog štampanog izdanja, do današnjeg objavljivanja putem internet portala, specijalizovanih stranica, društvenih mreža i drugih adresa. Globalna mreža učinila je da se najnovije vesti danas multimedijalnog karaktera prate na veoma raznolike načine – uz moderne telefone, putem računara, televizijskih ekrana i slično.

Vesti online mreže razvile su se uz neverovatan uspeh plasiranja sajtova putem interneta i tim putem postale svima dostupne na dohvat ruke, u svakom trenutku i bez čekanja za satnicom objavljivanja aktuelnosti. Istorija razvoja vesti dana ispisuje se vekovima unazad, a sami koreni povezuju sa Egiptom i Mesopotamijom, kao prvobitnim izvorima spisa i zapisa na čuvenom papirusu, kao i u Rimom, gde su se ispisivale na zidovima.

Značajne godine tokom istorije u kojima su najstajali formati vesti dana, nedelje i meseca

Nakon pojave novina u drevnim civilizacijama, od 13. do 16. veka informisanje putem štampanih izdanja razvilo se po čitavoj Evropi, kao i ostatku sveta. U 17. veku vesti su dobile oblik kao što to imaju i danas, zahvaljujući razvoju trgovinske delatnosti i povećanja stepena obrazovanja ljudi. U Srbiji, prve novine uredio je Zaharije Orfelin 1768. godine pod nazivom „Slaveno-serbski magazin“, ali su štampane u Veneciji.

Nakon toga, nešto malo više od dve decenije kasnije nastale su „Serbskija novini“ u Beču, dok je prvi „Zabavnik“ oblikovan 1816. godine. Devet godina nakon toga nastao je „Letopis Matice srpske“, kao značajan srpski časopis, dok se na teritoriji naše zemlje vesti u štampanom formatu novina izdaju od 1834. godine, i to u tadašnjoj prestonici kneza Miloša – gradu Kragujevcu. Televizija je pomenuta prvi put 1900. godine u Parizu, dok se delovi i programi razvijaju sve do digitalizacije 1993. godine. Svakako, najznačajniji vek za izuzetan napredak vesti dana jeste 20. u kojem se pojavljuje televizija, a zatim i krajem veka internet.

 

Razvoj vesti krajem 20. veka – dostignuća televizije, interneta i online oglašavanja

Tokom 90ih godina sa intenzivnim razvojem televizije od analogne ka digitalnoj tehnologiji, nastaje i globalna mreža poznata pod nazivom internet, iako se nastanak prenosa slike vezuje za London i davnu 1925. godinu. Zahvaljujući kombinaciji modernih tehničkih otkrića kao što su računari, a danas i „pametni“ telefoni, plasiranje vesti online mrežom učinilo je korak olakšanja za informisanje ljudi. Uz dostupnu internet mrežu putem adaptera i kablova, specijalnih modema, kao i otvoren „wifi“ signal, sve potrebne vesti online mogu se pronaći brzo i lako.

Medijski portali koji se razvijaju od 2000ih godina pa sve do danas, predstavljaju specijalizovane sajtove za oglašavanje i plasiranje vesti dana, kao i svih važnih aktuelnosti u internesnim sferama javnosti. Najnovije vesti danas je mnogo lakše pronaći nego ranijih decenija, pre svega jer se putem interneta lako pregledaju, istovremeno i slušaju, čitaju, čuvaju za naknadni pronalazak, što je vrlo prilagođen pristup korisnicima mreže. Praćenje vesti putem interneta danas je deo dnevne rutine, navike i jednostavnog pristupanja svim sadržajima koji su fleksibilni i univerzalno dostupni.

Istorijski podaci koji govore o razvoju medija i vesti putem različitih kanala komunikacija, potvrđuju da je put nastanka štampe, televizije i interneta veoma dug i zahtevan. U pogledu inovacija, internet kao globalna platforma doživeo je najbrži nivo razvoja u kratkom vremenu, a danas je mesto informisanja, komunikacije, saradnje, čak i obavljanja poslovnih delatnosti.