Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je, prilikom obilaska novoizgrađenog međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, dolazak 1.500 kruzera u Srbiju.

Zorana Mihajlović je ocenila da je današnji događaj veoma važan za Zemun, Beograd i celu Srbiju, i da bez obzira na epidemiju koronavirusa koja je zaustavila i turističku sezonu ne znači da ne treba da budemo spremni.

„Sve je završeno u roku. Očekujemo da već sledeće godine imamo najmanje 1500 kruzera koji će pristajati na teritoriju Srbije – i u Kladovo, Donji Milanovac, radiće se i Sremski Karlovci, Ram, Golubac, jer mi smo se opredelili da gradimo infrastrurkuru u ovoj oblasti“, istakla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade dodala je da je važno da iz godine u godinu Beograd i Srbija postaju sve značajniji u turizmu.

„To se vidi po broju kruzera i turista. Kao resorno ministartsvo radićemo i dalje na izgradnji infrastrurkure. U prethodnih 20, 30 godina se nije ulagalo u vodni saobraćaj, sada se ulaze 350 miliona evra – od čišćenja Dunava, prevodnica „Đerdap 1 i 2″, u lučku infrastrukturu“, rekla je ministarka.

Ocenila je da je važno da Srbija ima vodne koridore kao što ima drumske i železničke.

Ljajić: Koristimo sav potencijal Dunava i razvijamo turizam

Novoizgrađeno pristanište u Zemunu obišli su i potpredsednikom Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, pomoćnik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović i predsednik opštine Zemun, Dejan Matić.

Ljajić je naglasio da je važno da se u vakuumu turističke godine gradila infrastruktura koju ćemo koristiti godinama koje slede.

Navodi da je to sedmo međunarodno pristanište u Srbiji, koji će doprineti razvoju nautičkog turizma i da se njime upotpunjuje i proširuje turistička ponuda Beograda.

„Prošle godine je pristalo 750 kruzera, ove godine smo očekivali hiljadu, verujem da ćemo ovaj nedostatak nadomestiti naredne godine. Takođe, ovim koristimo sav potencijal reke Dunav i zajedno sa drugim zemljama radićemo na razvoju turizma“, najavljuje Ljajić.

„Ponosni smo na novo pristanište i potrudićemo se zajedno da u budućnosti veliki broj brodova i turista poseti naš grad. Zemun je poslednjih godina postao jedno veliko gradilište – sredili smo Gardoš, više ulica, stotine fasada. Na tome nećemo stati, radićemo i Kej Oslobođenja i Glavnu ulicu. Kao Zemunac mogu da kažem da smo ovo pristanište sanjali decenijama“, rekao je Mladenović.

„Ovo je veliki dan za Zemun i san koji su dugo sanjali se ostvario“, kaže Dejan Matić i zahvaljuje Vladi Srbije na podršci i pomoći.

„Izgradnjom pristaništa stvorili smo uslove da svi kruzeri koji su decenijama prolazili pored Zemuna sada mogu da svrate, a da ih Zemun kao dobar domaćin ugosti i pokaže sve što ga krasi. Zajednički rad opštine sa Vladom Srbije i gradom daje rezultate“, ocenio je Matić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *