Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Preporuka Narodne banke Srbije da se učešće za kupovinu prvog stana smanji na 10 odstomnogima će olakšati put do rešavanja stambenog pitanja. Ako se uzme u obzir prosečna kamata, može se reći da je ovo pravi trenutak za kupovinu stana, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

„Kod nas je trenutno prosečna kamata 2,7 odsto, a u Hrvatskoj 3,7 odsto, u Crnoj Gori 5,45 odsto“, navodi Vasić, koji ne očekuje da će se uskoro promeniti kamatna stopa.

U Srbiji posluje 26 banaka i većina u svojoj ponudi ima stambene kredite. Vasić preporučuje da se najpre ode kod svog bankara, a zatim da se pogledaju i ostale ponude.

Podseća i da visina rate ne sme da pređe polovinu mesečne zarade. „Suština jeste da procenite svoju mogućnost da platite i da se sa bankom tako dogovorite“, rekao je Vasić. 

Odluka da se kupi stan ne zavisi samo od situacije, napominje urednik finansijskog portala Kamatica Dušan Uzelac. 

„Treba iskoristiti aktuelne povoljne situacije, kamate jesu niske, ali odgovorno zaduživanje nalaže da preračunamo dovoljno dobro, da ne bismo došli u problem sa otplatom kredita“, ističe Uzelac.

Objašnjava i da manje učešće znači i veću ratu, jer je veći iznos kredita. „Jedino je moguće, ako imamo kreditnu sposobnost, da se igramo sa rokom otplate“, kaže Uzelac i podseća da se krediti individualno odobravaju, od slučaja do slučaja. 

Bankara pitajte sve, ništa ne treba da se podrazumeva

Urednik Kamatice ističe da je kupovina stana na kredit od 20 godina ili više teška, a da je visina kamate tek jedan od faktora koji se uzimaju u obzir.

„Nemojte donositi odluku na osnovu okruženja, već svojih mogućnosti. Spremite se za stambeni kredit, imajte rezervu za nedajbože, bar tri do šest rata“, navodi Uzelac.

Ističe da je građanima ceo proces nelagodan, i da ne poznaju mehanizme i način funkcionisanja banaka:

„Sa druge strane i banke u cilju ponude pišu rečnikom koji malo ko razume. Zato je naš savet da to doživite kao partnerski odnos, i da se ništa ne podrazumeva“.

Šta da se radi ako imamo problem sa otplatom kredita

Tokom vanrednog stanja, moratorijum na otplatu kredita je pomogao nekim od zaduženih građana. Statistika je, međutim, pokazala da je najveći broj plaćao rate.

Sada banke nude klijentima opcije kako bi rate, u slučaju moratorijuma, otplatili. Postoje tri opcije za svakoga.

„Može da produži rok otplate, da se kamata prepiše ostatku duga, ako nije ‘potrošio rate’, sada može da plati sve dugove za tri meseca i treća opcija je ako ne mogu da plate glavnicu, da produže rok kredita, ali plate kamatu“, pojasnio je Vasić.

Ako građani imaju probleme sa otplatom, treba to da podele sa bankarom. 

„Nije u interesu da se ide na izvršenje, već da se plaćaju obaveze“, poručio je Vasić.

Ponuda stanova dobra, novi predlozi za lakšu kupovinu

U Privrednoj komori Srbije kažu da je ponuda stanova dobra kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji. Ima jeftinih stanova, ali i luksuznih.

„Prema podacima Ministarstva građevinarstva, na kraju maja imali smo 58.000 gradilišta u Srbiji, za 17.000 više nego u istom periodu prošle godine. Građevinarstvo je i tokom pandemije nastavilo da funkcioniše“, istakao je Bojan Stanić iz PKS-a.

U Privrednoj komori su imali još neke predloge kojima bi se potpomogla kupovina stanova, ali i izgradnja.

„Predložili smo i da se subvencioniše učešće od strane države, da bi i rata bila nepromenjiva za prvi stan. Ideja je i da kredit može da se podigne i u situaciji kada je završeno 60 odsto, umesto dosadašnjih 80 odsto izgradnje“, rekao je Stanić.

Pošto se pokazalo da je prosečna kvadratura stana koji se kupuje 55 kvadratnih metara, PKS predlaže i povraćaj PDV-a za stanove u novogradnji za 60, umesto dosadašnjih 40 kvadrata.

Te preporuke su u fazi razmatranja. „Nadamo se da će Vlada imati razumevanja da deo ovih preporuka bude prihvaćen“, ističe Stanić.

Da su olakšice potrebno, pokazuje i statistika u regionu.

„Ako pogledate region, stanovi ovde su slični kao u Ljubljani i Zagrebu, a treba imati u vidu standard. Kada se gleda prosečna zarada u Beogradu potrebno je oko 18 godina da se dođe do stana, a u Sarajevu, Podgorici i Skoplju ispod 10“, naveo je Stanić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *