KulturaSve vesti

Kiš: Izložba iz opusa Vladimira Veličkovića u MSU

“Moram da priznam da imam tremu. Nije nimalo lako nastaviti sa programima u Muzeju koji je posle više od decenije svoja vrata otvorio domaćoj i stranoj publici izložbom umetnice Marine Abramović. To je vrlo visoko postavljena lestvica, kako umetnički i kreativno, tako i produkcijski”, rekao je Kiš.

Svakako, prvo šta moramo da uradimo, rekao je on, jeste da konačno decentralizujemo scenu savremene umetnosti u Srbiji i da stalnu postavku Muzeja stavimo na domaću, a ukoliko se ukaže prilika i na regionalnu turneju, saopštio je MSU.

“Voleo bih da u čast lika i dela umetnika Vladimira Veličkovića organizujemo izložbu njegovog bogatog umetničkog opusa”, kazao je novi vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti.

On je naveo da pored realizacije već isplaniranih izložbi, u narednom periodu ima želju i ideju da program Muzeja obogati i brojnim novim inicijativama i afirmaciji mladih umetnika.

“Posebnu pažnju sigurno ćemo usmeriti i dobrim pripremama za sledeće Venecijansko bijenale”, najavio je Kiš.

Dosadašnji predsednik Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti prof. dr Nikola Šuica povukao se juče sa ove funkcije, istovremeno zadržavajući mesto člana u Upravnom odboru Muzeja.

Novoimenovani član Upravnog odbora Muzeja Nikola Božović ističe da rukovodstvo u novom sastavu više nema vremena za gubljenje.

“Svi članovi Upravnog odbora MSU imaju dovoljno iskustva i dovoljno dobre namere. U ovim uzbudljivim vremenima moja genercija ima priliku da pomogne u razvoju umetnosti u Srbiji. Ukoliko to nije moguće, mi ćemo taj posao prepustiti nekome drugome”, poručio je Božović.

Nakon što je predsednik Upravnog odbora Muzeja savremene umetnosti podneo ostavku na to mesto, oglasio se i Stručni tim MSU. Ističu da je time što je za v. d. direktora izabran Viktor Kiš, koji nije bio na spisku kandidata koje je Upravni odbor prosledio ministarstvu, narušena autonomija ove institucije. 

Comment here