Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Siniđa Mali je podsetio da je u petak u ponoć istekao rok za prijavljivanje građana Srbije za novčanu pomoć od 100 evra.

„Od 15. maja do 5. juna, u periodu od 20 dana, prijavilo se ukupno 4.325.500 naših sugrađana. Sa penzionerima i sa onima koji su primali novčanu socijalnu pomoć, onima koji su automatski dobili 100 evra, to je ukupno 6.145.529 građana Srbije“, rekao je ministar finansija za Tanjug.

Smatra da broj prijavljenih dovoljno govori u prilog tome da je Vlada Srbije tom ekonomskom merom „pogodila tačno u centar“ i navodi da je taj novac već u ekonomskim tokovima naše zemlje.

„Već se i kupuje roba, kupuju se proizvodi i na takav način smo pokrenuli ili doprineli pokretanju naše ekonomije nakon krize“, napomenuo je Mali.

Posebno mu je, kaže, drago što je Vlada Srbije obećanje koje je dala i ispunila.

„U nekom prethodnom periodu, sa nekim prethodnim vladama, bila su razna obećanja, 1.000 evra, pa biće, neće biti. Mi smo bili skromniji, rekli smo imamo 100 evra mogućnost da podržimo i pomognemo svakog punoletnog građanina Srbije. Mi smo taj novac isplatitili, to obećanje smo ispunili“, poručio je ministar finansija.

„Srbija apsolutni rekorder po stopi rasta“

Ministar Mali je precizirao da je danas ostalo samo da se isplate oni građani koji su se prijavljivali za pomoć od 100 evra u četvrtak ili petak, a to je negde oko 74.000 sugrađana.

„Danas u potpunosti završavamo sa tim programom, a sam program ekonomskih mera koji je usmeren i ka privredi, 5,1 milijardu evra i dalje traje. Mi smo prošle nedelje isplatitili drugi minimalac za 235.000 preduzeća, ukupno je 1.050.000 radnika dobilo minimalnu zaradu od Vlade Srbije. Još jednu minimalnu zaradu isplatićemo početkom jula. Time ćemo zatvoriti ceo program ekonomskih mera“, kaže Mali.

Naveo je da je Srbija apsolutni rekorder u Evropi po pitanju stope rasta naše ekonomije u prvom kvartalu, po tome da nemamo masovna otpuštanja i da smo izbegli one najcrnje scenarije kao u SAD i nekim drugim zemljama Evrope.

„Sačuvali smo zaposlenost, sačuvali smo naše fabrike, naše proizvodne pogone, sa punim pravom očekujemo da, ukoliko budemo marljivi, vredni, radni, do kraja godine imamo najvišu stopu rasta našeg BDP-a u Evropi“, naglasio je ministar finansija.

Kaže da sve zemlje očekuju visoke negativne stope rasta, odnosno pad BDP, pa je tako naveo da je Francuska rekla da će imati minus 11, Velika Britanija čak i više od toga, Hrvatska minus devet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *