Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

U skladu s novim propisom, za kupovinu prve stambene nepokretnosti banka može fizičkom licu odobriti stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti (izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 dosto).

Ako se ima u vidu da navedeni limiti propisani za banku iz ugla korisnika kredita najčešće predstavljaju i osnov za učešće koje mora da se obezbedi kod stambenog kredita, konkretna izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 odsto zahtevanog iznosa kredita, pojašnjava Narodna banka Srbije.

Bez obzira na to što banke i dalje, u skladu sa sopstvenim procenama, mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, NBS očekuje da će novi propis stimulisati konkurenciju na tržištu stambenih kredita i olakšati pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana.

„Relaksacijom propisanog limita, Narodna banka Srbije nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša poziciju građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit“, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ističe da je uvođenje „odmerenog podsticaja kreditne aktivnosti“ potpuno opravdano u segmentu tržišta koji se i u prethodnim vremenima pokazao najotpornijim, što se, kako je izjavila, odražava kroz istorijski kontinuirano nizak nivo problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita.

32 thoughts on “NBS: Učešće za prvi stan može biti 10 odsto

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *