Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

zlatnici cena

Kada dođe do kupovine poklona za drage ljude mnogi dođu u situaciju da ne znaju šta bi odabrali. Svi traže savršen poklon za posebnu priliku i onda, koliko god poznavali tu osobu za koju biraju poklon, ne mogu da donesu pravu odluku. Ništa nije posebno lepo ili specijalno za tu posebnu priliku. Ni nakit, garderoba, sat ili nešto slično ne mogu da pokažu koliko nam je stalo do te osobe i koliko cenimo njihovu ulogu u našem životu. Zbog toga su idealan poklon za ovakve situacije zlatnici.

U kojim situacijama se poklanjaju zlatnici?

Zlatnici su idealan poklon za sve prilike koje predstavljaju neku prekretnicu u životu. Oni se poklanjaju za rođenje deteta, krštenje, svadbe, diplomiranja i odlazak u penziju. Mogu biti idealan poklon za poslovne partnere, za otvaranje firme ili za neki veliki jubilej u firmi. Kada se za ovakve prilike kupuju zlatnici cena im nije mnogo veća od običnog komada nakita, pa neće biti znatno veće opterećenje za budžet, nego da ste kupili neki drugi poklon, a ostaju kao uspomena za ceo život.

Kakvi sve zlatici postoje na našem tržištu?

Na našem tržištu postoji nekoliko vrsta zlatnika koji se mogu kupiti u skoro svakoj zlatari. U zavisnosti od toga kakvi su zlatnici cena varira i od njihove veličine i finoće. Treba napomenuti da se zlatnici prave od najkvalitetnijeg i najčišstijeg zlata, za razliku od drugih komada nakita.

Najčešći zlatnici koji se mogu naći u zlatarama su kovani zlatnici. Oni imaju interesantan reljefni izgled i mogu biti u dve boje. Motivi koji se nalaze na njima su uglavnom religioznog karaktera, a neki su i sa grbom Republike Srbije, našim manastirima kao što su Manasija, Visoki Dečani, Ostrog…

Korak dalje u proizvodnji zlatnika koji se poklanjaju za specijalne prilike je napravljen kada su počeli da se proizvode gravirani zlatnici. Na njima se takođe mogu naći religiozni motivi, ali i gravirane poruke poput „srećno krštenje“, „srećno venčanje“, „srećan odlazak u penziju“… Ovakve zlatnike sa graviranim porukama najčešće poklanjaju babe i tetke prilikom dolaska da vide novorođenče prvi put. Njihova dobra strana je u tome što se na poleđini pločice može ugravirati poruka, neki bitan datum ili inicijali. Ako Vas interesuju gravirani zlatnici cena zavisi od gramaže pločice, komplikovanosti izrade i čistoće zlata.

Poslednja inovacija u dizajniranju zlatnika za poklon su foto zlatnici. Oni se izrađuju na osnovu priložene fotografije, i mašinski se graviraju. Za njihovu izradu je potrebno neko vreme, pa ako Vas za poseban poklon zanimaju foto zlatnici cena će biti za nijansu veća od ostalih.

Ukrasni zlatnici

Posebna kategorija zlatnika koji se kod nas mogu kupiti su ukrasni zlatnici. One su sastavni deo narodnih nošnji. U nekim krajevima Srbije je čak običaj da se ekonomski status porodice i lepota devojke pokazuje i meri putem ogrlica od zlatnika. Jednom godišnje se organizuje okupljanje na koje dolaze čak i naši državljani koji rade u inostranstvu. Devojke tada pokazuju svoje ogrlice koje mogu biti dugačke i do metar. Za ove ogrlice se kupuju posebni zlatnici, a cena za jedan se meri u hiljadama evra.