Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Sunce i toplota, nedostaju svim usevima. Iako u zemljištu ima dovoljno vlage za nalivanje zrna, mačvanski poljoprivrednici ne očekuju prevelike prinose pšenice i ječma.

„Zrno je puno, sad samo da sazri, a da se malo smanji vlaga, da dobije toplih dana i sunca. Jesen je bila sušna, proleće je bilo sušno, sad ovih dana je palo kiše više i nego što treba“, kaže Miloje Mijalović, poljoprivrednik iz Štitara.

Česte padavine prekinule su gotovo sve radove u polju. Brojni poljoprivrednici nisu mogli da uđu u njive i zaštite žita od bolesti. Od početka meseca, u šabačkom kraju je palo oko sedamdeset litara kiše po metru kvadratnom.

Padavine najviše odgovaraju kukuruzu, koji je u intenzivnom rastu. 

„Kukuruz se nalazi u fazi od dvanaestog do četrnaestog lista, gde je puna agrotehnika, usvaja azot intenzivno, formira prinos. Parcele gde nije bila primenjena puna agrotehnika, to se vidi, on je u manjoj fazi porasta. Međutim, možemo biti zadovoljni, kakvo je vreme bilo i koliko su nedostajale padavine“, navodi Svetlana Zlatarić iz Poljoprivredne stručne službe Šabac.  

Grad, kiša i neoubičajeno niske temperature za ovo doba godine smanjiće rod pojedinog voća, tvrde stručnjaci.

„Zbog toga kod šljive recimo, u ovom momentu imamo, bar prema sadašnjim procenama, nešto manji rod u odnosu na prethodnu rodnu godinu upravo kao posledica nestabilnih temperatura u vreme cvetanja i oplođenja“, kaže Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Vlage u zemljištu u nekim malinjacima ima i previše. Berba zrelih plodova u Zapadnoj Srbiji će kasniti desetak dana. 

„Ako se ovako nastavi sa ovim padavinama, i u intrvalima da kažem, velika temperature, to će sada malo da pospeši sazrevanje. Prethodnih dana, kada su one prve kiše padale, bilo je jako hladno i to je bukvalno zaustavilo malinjake“, kaže Tomislav Pavlović, malinar iz Kosjerića.

Savet ratarima je da obilaze parcele, a voćarima da zasade redovno štite od bolesti i štetočina. Ukoliko vreme dozvoli, žetva ječma u Mačvi će početi za sedam dana, a pšenice krajem meseca. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *