Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Od 200 predloga iz tri države izabrano je 19 projekata koji obuhvataju bolju medijsku pismenost i izveštavanje, unapređenje dijaloga, obrazovnog sistema, rodne ravnopravnosti, promovisanje kulturne raznolikosti i zaštitu životne sredine.

„Hoćemo da pružimo priliku da deca kažu šta je problem, mi vidimo problem u Srbiji u našem društvu , siromaštvo, nejednakost, sukobi, netolerancija, to je problem u regionu i mislimo da to deca mogu da prepoznaju i da nam kažu kako to da se prevaziđe“, ukazuje Saša Stefanović iz Mreže organizacija za decu Srbije.

Relja Bobić iz „Nove iskre“ navodi da je ideja da se okupe mladi između 16 i 22 gododine starosti, u Bosni i Srbiji u okviru obuke koja ima fokus na digitalnoj i medijskoj pismenosti.

„Da im skrenemo pažnju na neke važne pojave u medijskom pejzažu. Oni će imati priliku da pored obuke zajednički rade“, kaže Bobić.

Mlade interesuju životna sredina i klimatske promene. Njihova želja je da bude što manje sukoba, pokazuju istraživanja Ujedinjenih nacija.

„Polako izlazimo iz krize prouzrokovane kovidom 19, ali i dalje postoje različiti globalni problemi kao što su klimatske promene. Zato je važno da budemo zajedno i da sarađujemo u regionu. Ljudi treba da se ujedine, povežu, rade na zajedničkoj budućnosti i da niko ne ostane zaboravljen“, ukazuje Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Kako bi promovisali regionalno povezivanje među mladima, UNDP, Unesko i UNICEF pokrenuli su projekat Dijalog za budućnost. Krajem godine biće organizovana konferencija u Beogradu na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *