Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Tek što je odobreno 30-ak zahteva za bespovratna sredstva u vrednosti oko 190 miliona dinara preko Fonda za razvoj, desio nam se koronavirus.

U Ministarstvu privrede uveravaju da razvojni program i program za početnike u biznisu nisu obustavljeni i da će se već narednih dana sastati Komisija.

Mala i srednja preduzeća sada mogu da konkurišu i za sredstva za nabavku nove opreme. Program je trebalo da startuje u martu, a sredstva su, od planirane dve milijarde dinara, prepolovljena.

„Zbog novonastale situacije generalno u svetu, u zemlji u ekonomiji nije realno da do kraja godine potrošimo dve milijarde dinara kao bespovratno učešće u paketu kredita. Zato smo tu sumu sveli na milijardu“, navodi Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Za nabavku opreme učešće je svega pet odsto, 25 odsto obezbeđuje država, bespovratno, a ostatak je povoljan kredit kod poslovnih banaka ili lizing kompanija.

„Ovo je sedmi program u kome učestvujemo. Do sada smo plasirali, samo prošle godine 18 miliona evra. Uglavnom, naše učešće u tim programima kreće negde od 20 do 30 procenata kao banke i verujem da ćemo i ove godine upravo dostići taj procenat“, ukazuje Ivan Smiljković, član IO Prokredit banke.

Direktorka „Delikos“ Mina Rakićević kaže da je za tu kompaniju bila jedna značajna investicija.

„Dovela je do toga da naša produktivnost bude povećana, da nam se smanje troškovi učešća ambalaže u samom proizvodu a da sa druge strane dobijemo jedan atraktivan proizvod koji može da konkuriše“, dodaje Rakićevićeva.

Privrednici mogu da konkurišu za više programa

Nova oprema dovela je Šumadijski sos za roštilj do Amazona, gde se mogu naći proizvodi samo tri srpske kompanije.

„Napomenuću da izvozimo 35 posto svojih proizvoda, tako da su nam sredstva bila vrlo korisna i oprema koju smo kupili nam je bila apsolutno neophodna da bismo podigli nivo konkurentnosti, kvaliteta i prilagodili svoj proizvod zahtevnom tržištu“, napominje Ilija Vujović, direktor „Min komerca“.

U ministarstvu privrede kažu da, ne samo da nijedan investitor nije najavio povlačenje sa srpskog tržišta, već da se javljaju novi.

„Ono što je jako važno je da rebalansom budžeta apsolutno finaniranje naših obaveza shodno subvencijama apsolutno nisu promenjena. Mi smo spremni da sve svoje obaveze u skladu sa zahtevima investitora izvršimo do kraja ove godine“, ističe Stevanović.

Privrednici mogu da konkurišu za više programa kako iz paketa pomoći u otklanjanju posledica koronavirusa, tako i redovnih, ako ispunjavaju uslove.

Jedino ograničenje je da iznos ne može preći 23 miliona dinara po preduzeću godišnje.

One thought on “Povoljni krediti za preduzeća nisu obustavljeni, kako se koriste

  1. Wow, incredible weblog format! How long have you ever been blogging for?

    you make running a blog glance easy. The total look
    of your website is great, as well as the content! You can see
    similar here e-commerce

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *