Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Dolazak jeseni označava prelazak sa sezonskih radova na polju prema pripremi za hladne zimske dane. Ovaj prelazni period zahteva pažljivo planiranje i pripremu polja i zemlje kako bi se osigurala rodna naredna godina. Evo nekih važnih koraka u pripremi zemlje za jesenje i zimske dane.

 

Čiśenje polja

 

 Prvi korak u pripremi polja za hladne mesece jeseni i zime je čišćenje površine od biljnih ostataka i drugih otpadaka. Ovo se radi kako bi se sprečila akumulacija bolesti i štetočina koje bi mogle preživeti zimu u ostacima biljaka.  Kada odvezete ostatke biljaka sa polja uz pomoć prikolicemožete te ostatke sačuvati i od njih praviti kompost koji će vam značiti kao nadjubrena zemlja za narednu prolećnu sezonu.

Oranje

 Oranje zemlje je ključni korak u pripremi. Obrtnici koriste plugove kako bi preokrenuli površinski sloj zemlje, izmešali organsku materiju i omogućili bolji protok vode i kiseonika. Ovo takođe pomaže u uništavanju korova i priprema zemlju za setvu.

Đubrenje

 Nakon analize zemljišta, dodavanje đubriva je neophodno kako bi se nadoknadili bilo kakvi nedostaci hranjivih materija. Kvalitetno đubrenje poboljšava plodnost zemlje i osigurava dobar rast useva. U ovom procesu, rasipači đubriva su ključni alati. Oni omogućavaju precizno rasipanje đubriva po celoj površini polja, čime se obezbeđuje optimalno iskorišćenje resursa i povećava kvalitet zemlje. Rasipači đubriva su često povezani sa traktorima ili drugim vozilima, što omogućava preciznu kontrolu nad količinom i raspodelom đubriva.

Zaštita od erozije i irigacija 

 Erozija tla je posebno izazovna tokom jeseni i zime, kada padavine mogu isprati gornji sloj zemlje. Stoga, primenjuju se metode zaštite, kao što su postavljanje zaštitnih barijera, sadnja zelenih pokrivača, i očuvanje prirodne vegetacije duž padina. U zonama sa suvim jesenjim i zimskim periodima, navodnjavanje može biti potrebno kako bi se očuvala vlažnost zemljišta i podstakao rast ozimih kultura.

Setva zimskih kultura

Jesen je vreme kada se setvom zimskih kultura obezbeđuje naredna godišnja proizvodnja. To uključuje useve kao što su pšenica, ječam, i uljane repice. Zimske kulture sade se u jesen kako bi preživele zimu i rasle u proleće. Veliki broj ljudi koristi i sadi ove kulture pa pripremu zemljišta obavljaju u poslednjim letnjim danima kako bih sve bilo spremno i pripremljeno na vreme.

Pored svih gore navedenih koraka u pripremi zemlje za nove kulture neophodno je da se poljoprivrednici posvete i svojim mašinama. Neophodno bi bilo da se i one pripreme, provere i osposobe za sledeću radnu sezonu. Mnoge mašine se neće koristiti u toku zime pa je neophodno ih dobro sačuvati i skladištiti i tokom zime. To uključuje proveru i održavanje traktora, prikolica, rasipača đubriva i drugih poljoprivrednih alatki. Održavanje opreme je ključno kako bi se osiguralo da sve bude spremno za proleće. Tu spada i temeljno čišćenje, pražnjenje rezervoara, zaštita od korozije i razne periodične provere.

Priprema zemlje za jesen i zimu je od suštinskog značaja za uspešno poljoprivredno poslovanje. Ovi koraci obezbeđuju da će tlo biti spremno za setvu i da će usevi preživeti zimsku sezonu. Osim toga, pravilna priprema zemlje takođe doprinosi očuvanju plodnosti tla i održivosti poljoprivredne proizvodnje tokom godina.