Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

„Želimo da pomognemo onima koji su završili srednju školu ili fakultet da pronađu svoj prvi posao i to tako da će za 10.000 mladih ljudi država pokrivati jedan deo troškova njihove plate. Za one koji su završili srednju školu, država će davati 20.000 dinara, a za one koji su završili fakultet 24.000 dinara, za period od devet meseci, dakle za prvi probni period, prvu godinu njihovog zaposlenja“, rekao je Mali.

Nove mere za zapošljavanje bile su tema sastanka sa privrednicima u Vladi Srbije kojem su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Preko programa „Moja prva plata“ država želi da motiviše mlade da što pre nađu posao, a da se sa druge strane olakša odluka poslodavaca da ih zaposle, rekao je Mali i ocenio da je reč o revolucionarnom programu, koji je direktno usmeren na pomoć mladima.

On je naveo da će se nastaviti i sa programima obuke, odnosno dokvalifikacije za one koji žele da pronađu novi posao.

„Imamo stopu nezaposlenosti od 9.7 odsto, ali i dalje postoji potreba za kadrovima, i zato želimo da omogućimo onima koji nemaju posao da se dodatno obuče, da stvore nove veštine, nova znanja, kako bi se zaposlili. Mi ćemo za tu svrhu izdvojiti milijardu i 200 miliona dinara, za 10.000 ljudi, u formi vaučera“, rekao je on i dodao da će ovaj program krenuti na jesen.

Pored ustanova obuke će biti i u preduzećima kako bi prekvalifikovani lakše pronalazili posao, rekao je on i dodao da se radi firmama iz sektora informacionih tehnologija, grafičkog dizajna, digitalnog marketinga.

„Za te oblasti omogućujemo nastavak dokvalifikacija svih koji žele da se specijalizuju jer tu posla ima. Takođe ćemo intenzivirati ulaganja u trening centre Nacionalne službe za zapošljavanje“, rekao je on.

Ministar je najavio da će se nastaviti ulaganje u naučno-tehnološke parkove i rekao da će se novi naučni park graditi i u Kragujevcu.

Podsetio je da je početkom ove godine krenula da se primenjuje mera za zapošljavanje svih onih koji nisu imali posao prethodne godine.

Dodao je da postoji podsticajnu meru za zapošljavanje povratnika iz inostranstva, koji u Srbiji nisu živeli dve godine, a koja je počela da se primenjuje 1. marta ove godine.

On je ocenio da su nove mere za zapošljavanje podsticajne, kao i da će nas uz ekonomski program podrške privredi dodatno podržati razvoj ekonomije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da su privrednici odlično prihvatili nove mere, posebno program „Moja prva plata“, a da je posebno pohvalno što je prepoznato da firmama najviše nedostaje kvalifikovana radna snaga.

„Nemaju sve firme danas mogućnost da ulažu u obuku, jer očekuju da će obrazovanje proizvesti potrebnu radnu snagu. To nije uvek slučaj, a najčešće se javlja problem jer mladi nemaju praksu, ne mogu da nađu zaposlenje, jer se traži iskustvo. To je ovim programom pokriveno“, rekao je on.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *