Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Iz pančevačke fabrike poslednjih godinu dana redovno se isporučuju BMV-u, „Folksvagenu“ i „Volvou“ elektromotori, generatori, menjači i mikroprekidači.

Proizvodnja je robotizovana što zaposlenima olakšava posao, ali da bi bili uspešni svi su morali da prođu i zahtevnu obuku.

„Zadovoljni smo, jer je nova fabrika, nove su mašine, sve je čisto i uredno. Imamo kompletnu zaštitu i velika je mogućnost za napredovanjem“, kaže Milan Ignjatović.

Ističu da su im uslovi rada „idealni“ i da je „čast svakome da bude deo tima“.

Pančevačka fabrika koja se prostire na 65.000 kvadratnih metara najveća je u Evropi izuzev Nemačke u kojoj se proizvode delovi za električne automobile. Nemci su se na ulaganje 160 miliona evra odlučili zbog potencijala za obrazovnu radnu snagu.

„Znanje iz mašinske škole mnogo mi ovde znači. Imao sam tu sreću da ‘ZF’ kao jedno svetsko ime dođe u Pančevo i da odmah posle srednje škole dobijem priliku da dalje razvijam i širim svoja znanja iz oblasti auto-industrije i mehatronike što sam i završio“, kaže Nenad Jovanović.

Radnici su zadovoljni i zato što vide perspektivu. „Ovde je perspektiva sigurna, jer ovaj posao i ova kompanija imaju svoju budućnost. Naše komponente koje proizvodimo sve više će se koristiti u auto-industriji“, navodi Goran Vujaklija.

Izgrađen i naučnoistraživački centar

Prateći svetsko tržište električnih vozila „ZF“ je izgradio pored fabrike i Naučnoistraživački centar u kojem počinju da rade visokokvalifikovani radnici.

„Osnova naše strategije je da naši ljudi u svojoj zemlji i u svom gradu sopstvenim radom i znanjem grade svoju bolju budućnost“, poručuje direktor „ZF“ Pančevo Milan Grujić. 

Sledeće nedelje saznaćemo ime još jednog velikog nemačkog investitora koji će ovde započeti izgradnju nove fabrike.

Sa „ZF“-om, „Broseom“ i nekim domaćim privrednicima, Pančevo na taj način može posle nekoliko decenija ponovo da se vrati na mapu razvijenih industrijskih gradova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *