Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Uključivanje Srbije u ovo najrelevantnije godišnje istraživanje o startapima na svetu pokrenuli su Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj, dok su u samom prikupljanju podataka učestvovali ključni igrači iz domaće startap zajednice.

U ovogodišnjem istraživanju „Startap džinoma“ učestvovalo je gotovo 300 startap ekosistema širom sveta što ga čini najopsežnijim do sada. Novo istraživanje daje mnogo realniju sliku o tome gde se u svetskim okvirima nalazi naša preduzetnička scena, jer je imalo daleko veći obuhvat u odnosu na prošlu godinu kada su posmatrana 54 ekosistema, navodi se u saopštenju Ministrstva za inovacije i tehnološki razvoj.

Od danas je celokupan izveštaj dostupan javnosti, a u njemu je drugi put analiziran ekosistem Beograd i Novi Sad, jedini u regionu Zapadnog Balkana.

Verovatno najvažniji podatak izložen u istraživanju, kako se navodi u saopštenju, odnosi se na procenu vrednosti analiziranih startap ekosistema. Ove godine, računica američkih istraživača kaže da vrednost ekosistema Beograd-Novi Sad iznosi oko 502 miliona dolara.

U izveštaju se i ove godine ukazuje na to da postoji značajan prostor za poboljšanje indeksa investicionih aktivnosti, jer se Srbija, prema nivou investiranja u startape, i dalje vrednuje najnižom ocenom.

Popović: Stimulisaćemo bogate kompanije i pojedince da ulažu srpske startapove

„Država je u poslednje četiri godine uložila blizu 100 miliona evra u izgradnju inovacione infrastrukture i mehanizama za podršku startap kompanijama. Izgradili smo četiri najsavremenija naučno-tehnološka parka u kojima nauka i privreda zajednički rade na razvoju vrhunskih inovacija za globalno tržište. Otvorili smo deset inovacionih startap centara u regionima Srbije, a do kraja godine biće ih još četiri“, rekao je ministar Nenad Popović komentarišući nove podatke.

Ukazao je da država prepoznaje problem nedostatka investiticija u startapove i zato je u prethodnom periodu donela značajne poreske podsticaje za ulaganje u startap kompanije.

„Nastavićemo da radimo na razvoju mehanizama kojima se stimulišu bogate kompanije i pojedinci iz Srbije, koji su do sada uglavnom investirali u tržište nekretnina, da više ulažu u srpske startapove. Osim toga, u saradnji sa ‘Startap džinomom‘ radimo na razvoju novih programa finansiranja, a jedan od njih je i Nacionalni fond za sufinansiranje inovacija. Taj fond će biti dodatni podsticaj predstavnicima venčurnog kapitala iz celog sveta i investitorima da ulažu u srpske startap kompanije“, dodao je Popović.

Autori izveštaja prepoznaju rast u domenu domaće industrije video-igara kroz dve velike akvizicije – novosadski studiji 3Lateral i Eipix postali su u prethodnoj godini deo globalnih gejming lidera, kompanija Epic Games, odnosno Playrix.

Srbija je i dalje pozicionirana u top pet zemalja po broju blokčejn developera u svetu, te izveštaj drugu godinu zaredom izdvaja blokčejn i video-igre kao domaće podsektore sa najvećim potencijalom.

Đurđević: Povećane šanse da Srbiju zapaze strani investitori

O rezultatima izveštaja i načinima kako dalje razvijati startap scenu direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević rekao je da je misija Inicijative „Digitalna Srbija“ da pomogne uspostavljanje domaćeg ekonomskog rasta koji će biti konkurentan i na globalnom planu.

„To svakako podrazumeva i da srpska startap scena bude prepoznata u svetu, a uvrštavanje Srbije u jedan ovako prestižan izveštaj nam bez sumnje pomaže u tome. Naime, onog trenutka kada se neka zemlja pojavi u ‘Startap džinom‘ istraživanju povećavaju se šanse da je zapaze strani investitori i organizacije“, dodao je Đurđević.

„Osim što je važno za krojenje slike Srbije u svetu, ovo istraživanje je važno i zato što nam omogućava da u isto vreme vidimo kako se naš ekosistem pozicionira u odnosu na druge startap ekosisteme u svetu i mapiramo jake strane koje možemo da koristimo kao poluge, kao i jazove koje treba da premostimo za dalji rast našeg ekosistema i napredak na polju tehnološkog preduzetništva“, istakao je Đurđević.

Izveštaj se bavi i uticajima pandemije koronavirusa na startape, gde je jedan od glavnih nalaza da četiri od deset njih ne raspolože novčanim sredstvima za poslovanje duže od tri meseca.

Nedavno objavljeno istraživanje Inicijative „Digitalna Srbija“ posvećeno implikacijama pandemije na digitalnu privredu pokazalo je da čak dve trećine domaćih startapa beleži pad prodaje veći od 60 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *