Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

komarnici

Leto je vreme za uživanje na otvorenom, ali često ga pokvare dosadni insekti poput komaraca i muva. Srećom, postoji rešenje koje nam omogućava da uživamo u svežem vazduhu bez neželjenih posetilaca – komarnici.

Komarnici su jednostavne, ali efikasne mreže koje se postavljaju na prozore i vrata kako bi sprečile ulazak insekata u naš dom. Osim što nas štite od ujeda i iritantnog zujanja, komarnici imaju i važnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja, sprečavajući prenos bolesti koje insekti mogu preneti.

Vrste komarnika: Koji je pravi za vas?

Na tržištu postoji širok izbor komarnika, prilagođenih različitim potrebama i tipovima otvora. Izbor pravog komarnika zavisi od veličine i vrste otvora (prozor ili vrata), učestalosti korišćenja, kao i od vaših estetskih preferencija. Evo pregleda najčešćih vrsta komarnika:

 • Fiksni komarnici: Ovo su najjednostavniji i najpristupačniji komarnici. Montiraju se na okvir prozora ili vrata i ostaju tamo tokom cele sezone. Iako su dugotrajni, nisu idealni za otvore koje često koristite, jer se ne mogu ukloniti po potrebi.
 • Rolo komarnici: Ovi komarnici se mogu podići i spustiti po potrebi, što ih čini veoma praktičnim. Kada nisu u upotrebi, sklapaju se u kutiju iznad prozora ili vrata, čime se čuva njihov izgled i funkcionalnost. Rolo komarnici su odličan izbor za balkonska vrata i veće prozore.
 • Plise komarnici: Ova vrsta komarnika se sklapa harmonika stilom, što je čini idealnom za velike otvore poput balkonskih vrata i terasa. Plise komarnici su moderni i elegantni, ali mogu biti osetljiviji na oštećenja od drugih vrsta.
 • Magnetni komarnici (zavese): Ovi komarnici se sastoje od dve zavese sa magnetima koji se automatski zatvaraju kada prođete kroz njih. Iako su praktični za često korišćena vrata, nisu toliko efikasni kao druge vrste komarnika jer mogu propustiti sitnije insekte.

Komarnici za različite otvore: Prozori i vrata

Prozori

Kada birate komarnik za prozor, važno je uzeti u obzir veličinu i način otvaranja prozora. Za manje prozore koji se retko otvaraju, fiksni komarnici su obično dovoljni. Međutim, za veće prozore ili one koji se često otvaraju, rolo ili plise komarnici su bolji izbor zbog svoje praktičnosti. Ako imate krovne prozore, postoje i specijalizovani komarnici koji se mogu prilagoditi njihovom nagibu i načinu otvaranja.

Vrata

Komarnici za vrata su posebno važni, jer vrata predstavljaju glavni ulaz za insekte u naš dom. Za balkonska vrata, rolo i plise komarnici su najpopularniji izbor zbog svoje funkcionalnosti i estetike. Magnetni komarnici su takođe dobra opcija za balkonska vrata, ali i za ulazna vrata, jer omogućavaju lak prolaz ljudima i kućnim ljubimcima. Međutim, treba imati na umu da magnetni komarnici mogu biti manje efikasni u sprečavanju ulaska sitnijih insekata.

Prednosti komarnika: Više od obične zaštite od insekata

Komarnici nude brojne prednosti koje prevazilaze osnovnu funkciju zaštite od insekata. Evo nekih od najvažnijih:

 • Zaštita zdravlja: Komarci i drugi insekti mogu preneti ozbiljne bolesti poput Zapadnog Nila, Zika virusa i malarije. Komarnici predstavljaju fizičku barijeru koja sprečava ove insekte da dođu u kontakt sa nama, čime značajno smanjuju rizik od zaraze.
 • Ušteda energije: Tokom toplih dana, komarnici nam omogućavaju da provetravamo prostorije bez potrebe da koristimo klima uređaj, što dovodi do smanjenja potrošnje električne energije i računa za struju.
 • Ekološka prihvatljivost: Za razliku od hemijskih sredstava protiv insekata, komarnici su potpuno bezbedni za ljude, životinje i okolinu. Oni ne ispuštaju štetne materije u vazduh i ne zagađuju zemljište ili vodu.
 • Poboljšanje kvaliteta života: Komarnici nam omogućavaju da uživamo u svežem vazduhu i prirodnom svetlu bez straha od ujeda insekata. Oni nam pomažu da bolje spavamo, smanjuju stres i doprinose opštem osećaju blagostanja.

Mane komarnika: Šta treba imati na umu

Iako komarnici nude brojne prednosti, važno je biti svestan i njihovih potencijalnih mana:

 • Smanjenje svetlosti: Komarnici mogu neznatno smanjiti količinu svetlosti koja ulazi u prostoriju. Ovo je obično primetnije kod tamnijih modela komarnika.
 • Održavanje: Komarnici zahtevaju redovno čišćenje kako bi se sprečilo nakupljanje prašine i prljavštine. Ovo je posebno važno za komarnike koji se često koriste, poput rolo i plise komarnika.
 • Cena: Iako postoje pristupačni modeli komarnika, neki tipovi, poput rolo i plise komarnika, mogu biti skuplji. Međutim, treba imati na umu da je ovo dugoročna investicija koja se isplati kroz uštedu energije, zaštitu zdravlja i povećanje kvaliteta života.

Komarnici su nezaobilazan deo svakog doma tokom toplih meseci. Oni nam omogućavaju da uživamo u svežem vazduhu i prirodnom svetlu bez brige o dosadnim insektima i potencijalnim zdravstvenim rizicima. Iako postoje različite vrste komarnika, svaka od njih ima svoje prednosti i mane. Važno je odabrati komarnik koji najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu. Bez obzira na to koji tip komarnika odaberete, budite sigurni da će vam on pružiti miran san, zaštitu od bolesti i prijatniji boravak u vašem domu.

Ulaganje u komarnike je pametna odluka koja će vam se višestruko isplatiti. Zato ne čekajte leto da vas iznenadi – zaštitite sebe i svoju porodicu od insekata već danas!