Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Vučić se lično uverio da je u novoj fabrici nemačke kompanije „Forverk“ počela proizvodnja delova za automobilsku industriju i razgovarao sa radnicima.

„Nema ‘poršea’ bez Čačka, kada vidite da neko vozi ‘porše’ da znate da to ne bi moglo, da nije Čačka i radnika iz Čačka… Porše ‘mejd in Čačak'“, dodao je Vučić u šali.

Predsednik je upitao radnike da li im je težak posao, da li su zadovoljni uslovima i poželeo im sreću na novom radnom mestu.

Nemačka kompanija „Forverk“ pokreće danas proizvodnju u Čačku.

U toj fabrici, koja se prostire na 40.000 kvadratnih metara, proizvodiće se delovi za auto-industriju, a do završetka finalne faze biće zaposleno oko 1.000 radnika.

Predsednik  Vučić poručio je da je današnji dan, kada nemački „Forverk“ pokreće proizvodnju u Čačku, veliki i važan dan za taj grad i celu zapadnu Srbiju, te dodao da je dolazak te kompanije, jednako važan kao i izgradnja autoputa “Miloš Veliki“.

„Ovo je dan koji pravi razliku. Ovo je dan za istoriju Čačka i zapadne Srbije, od presudnog značaja“, rekao je Vučić na svečanosti povodom početka proizvodnje u Forverkovom pogonu u Čačku.

Kako je istakao, izgrađeni su putevi i tek će se, kaže, graditi, i podsetio da je to bila jedna od stvari koja je bila presudna za dolazak nemačke kompanije.

„Oni su rekli da će razmisliti o Čačku ako garantujemo autoput. Ja sam garantovao, ne samo put, nego da će biti završen pre fabrike. Oni su bili skeptični, razmišljalli da će biti dobro i ako put bude godinu, dve posle fabrike…“, ispričao je Vučić.

On je ukazao da u „Forverku“ već radi 176 ljudi, a da će u narednom peridu biti zaposleno više od 1.000.

„Čačak ima budućnost, da mladi mogu da ostanu i žive u Čačku, Gornjem Milanovcu, u čitavom Moravičkom okrugu. To pokazuje da možemo da zamenimo onu kartu u jednom smeru – Ibarskom magistralom do Beograda i dalje za zapad Evrope i da pozovemo ljude da se vrate u Čačak, jer ovde imaju budućnost“, rekao je Vučić.

Pokretanje “Forverka“ važan dan

Vučić očekuje da će kada se smiri situacija sa koronavirusom da Srbja ima još više stranih investicija, a naročito iz Nemačke koji su pouzdani partneri i dolaze na dugi rok.

Nemac nije došao da ostane godinu, nekoliko godina, već da ostane tu decenijama, da rade vredno i zarađuju, kao i da unapređuju posao.

Vučić je naglasio da ne vidi mnogo boljih mesta od Srbije za investicije i da je i sam dolazak „Forverka“ veliko priznanje za našu zemlju.

Predsednik dodaje da pored aerodroma i završetka autoputa od Preljine do Požege, predstoji i gradnja autoputa od Čačka ka Kraljevu, kao i spajanje preko Mrčajevaca sa Kragujevcom.

„Čačak postaje čvoriste i centralno mesto zapadne i centranle Srbije. Sve što nismo uradili 75 godina, sada radimo“, naglasio je Vučić.

Podseća da je pre oko dve godine na tom mestu bila zapuštena livada, a sada je veličanstvena hala od 45.000 kvadratnih metara.

Vučić je poželeo nemačkoj kompaniji Forverk mnogo uspeha i dobar profit i da ostanu u Srbiji vekovima, a mladim radnicima da ih kada dođe vreme njihova deca zamene na tim radnima mestima.

Decenijama nije bilo ovakvih investicija na zapadu Srbije, ukazao je Vučić.

Meler: Doneli smo dobru odluku kad smo se rešili za Srbiju

Doneli smo dobru odluku kad smo se rešili da radimo u Srbiji, a još bolju što je to Čačak, rekao je Jirgen Meler generalni dirketor „Forverk Eldisi“.

Novo otvaranje fabrike i pocetak proizvodnje je uvek razlog za radost, jer na jednoj strani puno toga je urađeno, a s druge počinje novo poglavlje u istoriji preduzeća, rekao je Meler na svečanosti u Čačku.

On je istakao da je ove godine kovid kriza zasenila malo ovaj događaj, ali je, kaže, istorija pokazala da svaka kriza i lom uvek imaju svoj kraj.

Meler je kazao da trenutna investicija iznosi 60 miliona evra, i najavio da će se ona dalje uvećati.

Preneo je da trenutno ima 175 zaposlenih, a da će u narednom periodu biti iznad 1.000.

„Bilo je dobro što smo se odlučili za Srbiju, a još bolje za Čačak“, kazao je Meler podsećajući na autoput, koji je podstakao ovu investiciju.

On je istakao da Forverk neće zatvarati oči pred promenama u svojoj branši, neće dati da ga ometu međunarodne turbulencije, obuzme strah od kaznenih carina, već će prepreke sa svog puta uklanjati.

„Sa puno energije gledamo u budućnost, jer je budućnost ono što stvaramo. Danas preduzimamo jedan od najvećih koraka ekspanzije u naš istoriji dugoj 200. godina“, objasnio je Meler.

Delovi za folksvagen, dajmler i BMB

Generalni direktor fabrike Forverk u Čačku Nenad Medenica je rekao da je pre dve godine tu bila livada na kojoj su ljudi pravili roštilj, dok se danas prave delovi za folksvagen, dajmler i BMB na najsavremenijim mašinama.

Zahvalio je svima koji su doprineli u reliazaciji te investicije, a posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i i gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću.

„Sada izvozimo delove za autoindustriju širom sveta. Veliki izazovi su iza nas, a još veći su pred nama, ali, ne sumnjam da ćemo ih savladati“, poručio je Medenica.

Otvaranjem fabrike „Forverk“ Čačani su dosanjali poluvekovni san, što je omogućila vizija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

„Decenijama smo mi Čačani sanjali autoput, decenijama čekali investicije, maštali o međunarodnom aerodromu. To što smo sanjali i maštali decenijama, ostvarili smo zahvaljujući vizijama predsednika Vučića. Čačak postaje Mercedesov znak, simbol razvoja, investiranja. Ovo je veliki dan za sve Čačane, jer je dosanjan poluvekovni san da ovakva fabrika otvori u Čačku“, rekao je on.

Todorović je ukazao da se otvara fabrika koja ima četiri i po hektara pod krovom, proizvodnog prostora, u kojem se proizvodi i izvozi u svet.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *