Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Programi će biti finansirani iz novog instrumenta podrške EU za period 2021-2027. godinu – Instrument za pretpristupnu pomoć III (IPA III).

Ministarstvo za evropske integracije će, kao institucija zadužena za koordinaciju programiranja IPA pomoći u saradnji sa nadležnim institucijama, identifikovati preliminarnu listu prioritetnih projekata koji će do kraja juna biti predloženi Evropskoj komisiji (EK) za finansiranje iz IPA budžeta za 2021. i 2022. godinu, izjavila je Joksimović.

Ministarka za evropske integracije je naglasila da bi prema predlogu EK, Evropska unija trebalo da iz ovog instrumenta do 2027. godine obezbedi bespovratnu pomoć za Zapadni Balkan i Tursku u iznosu od 14.5 milijardi evra koje će biti iskorišćene za finansiranje projekata koji doprinose sprovođenju političkih, ekonomskih i institucionalnih reformi i napredak u procesu evropskih integracija.

Kako je istakla, kroz projekte iz oblasti reforme javne uprave, vladavine prava, konkurentnosti, poljoprivrede, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, energetike, saobraćaja i zaštite životne sredine, Republika Srbija će se aktivno pripremati za dodatno jačanje kapaciteta na lokalnom nivou, kao pripreme za mnogo veća sredstva iz strukturnih fondova EU onda kada postanemo država članica.

Projekti koji budu izabrani i sprovođeni u narednim godinama značajno će povećati uravnoteženiji regionalni razvoj Srbije, podstaći lokalni ekonomski razvoj, doneti nova radna mesta, održivu socio-ekonomsku politiku kroz nove načine i oblasti ekonomije zasnovane na znanju, zaštiti životne sredine, digitalizaciji i pametnom rastu.

Sve ovo pokazuje da je i do sada Srbija, kao zemlja u pristupnom procesu, pokazala značajne kapacitete za sprovođenje projekata finansiranih iz bespovratnih sredstava EU, ali i za učešće u brojnim zajedničkim sektorskim politikama EU. Evropske integracije nisu samo strateški prioritet već su i deo domaće razvojne strategije, a EU naš stalni i sistemski partner, rekla je Joksimovićeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *