Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Uporedeo sa gradnjom novog rudnika „Čukaru PEKI“ proširuju se i modernizuju rudarske jame i postrojenja u sastavu borskog giganta. Posle obnavljanja, u maju je ponovo proradio i rudnik „Novo Cerovo“.

Od početka godine proizvodnja bakra povećana je 48 odsto u poređenju sa istim periodom lane i cilj je da se dostigne 180.000 tona godišnje.

Sajmon Ling, zamenik generalnog direktora „Srbija Ziđin Koper“, ističe da je plan da se u RTB investira 1,26 milijardi dolara u tehničku obnovu, proširenje postrojenja i poboljšanje bezbednosti, zdravlja na radu i životne sredine.

„Za godinu i po dana, otkako smo preuzeli ‘RTB Bor’, investirali smo oko 600 miliona dolara. Verujemo u budućnost kompanije u Srbiji i nemamo nameru da smanjujemo investiciju“, kaže Sajmon Ling.

Zaposleno 800 radnika 

Kineski vlasnik se obavezao da neće otpuštati radnike a zaposlio je 800 novih. Prosečna plata je veća za 35 posto. Stručnjaci ističu da su najvažnije investicije i to što ih kovid-19 nije zaustvio.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da je najvažnije da pokažu da su došli sa ozbiljnim namerama, da su došli da ostanu dugoročno i da će Srbija od toga imati velike koristi.

„Ja sam gledao podatke za 2019. moram da kažem da sam prijatno iznenađen, ‘Ziđin’ je praktično na drugom mestu, odmah posle odeće, sa 645 milona dolara izvoza“, rekao je Savić-

Zaštita životne sredine 

Borski kraj se već decenijama bori sa zagađenjem pa zaštita životne sredine ne samo da je prioritet već i obaveza investitora. U „Ziđinu“ uveravaju da će sliku svojih „zelenih rudnika“ u Kini, preslikati u Srbiju.

Na više od 20.000 hektara u okolini borskih rudnika zasađeno je 53.000 sadnica.

„U rudnicima je već deo opreme za smanjenje prašine, ostalo ćemo ugraditi ove godine, izgrađeno je i novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u topionici i jedno za rudnike. Instaliraju se sistemi za sprečavanje curenja dimnih gasova, a za dugoročnu sigurnost biće izgrađeno i postrojenje odsumporavanja“, navodi Sajmon Ling.

Poslovanje „Srbija Ziđin bakar“ utiče na rast BDP-a pa je dobro što se na svetskom tržištu njegova cena oporavlja. U poslednjih mesec dana porasla je 12 posto, tona košta oko 6.000 dolara.

One thought on “„Ziđin“ najavljuje „zelene rudnike“ u Srbiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *