Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Održavanje automobila u našoj zemlji može da bude izuzetno skupo, kada se u obzir uzme platežna moć građana i prosečna starost vozila na našim putevima. Dobar deo vlasnika četvorotočkaša odlaže mali i veliki servis, kao i pregled trapa i guma. To sve dovodi do ozbiljnih kvarova na automobilima i njihovog brzog propadanja. Tada se vlasnici automobila brinu oko toga da li će moći da prođu redovan tehnički pregled pre registracija auta. Vlasnici dizel automobila pored ovih imaju još jednu brigu, a to je merenje izduvnih gasova. Ovo se najčešće dešava zbog toga što pored osnovnog održavanja automobila, cena čišćenja dpf filtera dodatno opterećuje njihov budžet. Međutim, zapušen dpf filter može da prouzrokuje mnogo problema na automobilu, koji, ako se ignorišu, mogu da dovedu do tragedije u toku vožnje.

 

Čemu služi dpf filter na automobilu?

 

Dpf filteri su sastavni deo izduvnog sistema svakog dizel automobila. Posebnom uredbom je odlučeno da oni moraju da se ugrađuju u svaki dizel automobil kako bi se smanjila emisija štetnih gasova iz automobila, a samim tim i smanjilo zagađenje. Sastoji se od metalnog obruča i keramičkog saća na kom se skupljaju sve čestice koje bi inače otišle u atmosferu da ga nema.

 

Kako dolazi do zapušenosti dpf filtera?

 

Dva su razloga zbog kojih se dpf filter na kolima može zapušiti. Prvi je loše gorivo, kog, s obzirom na energetsku krizu koja je zahvatila ceo svet, ima sve više na našim pumpama. Kada sipate loše gorivo, njegovim sagorevanjem u toku rada motora se oslobađa više štetnih materija koje se skupljaju na saću filtera. Drugi način je gradska vožnja, jer tada auto ne može da postigne određenu radnu temperaturu i da razvije veliki broj obrtaja što bi dovelo do automatskog čišćenja filtera procesom sagorevanja koji se inače u toku normalne vožnje odvija u automobilu i koji produžava radni vek dpf filtera. Ukoliko do toga dođe, vlasnici automobila se tek tada raspituju koja je cena čišćenja  dpf  filtera.

 

Koje su posledice na automobilu zbog zapušenog dpf filtera?

 

Oni kojima je cena čišćenja dpf filtera visoka treba da zaju da im zapušen filter može prouzrokovati mnoge probleme. Prvi je nemogućnost prolaska tehničkog pregleda pred registraciju vozila. Merenjem izduvnih čestica iz auspuha se na svakom tehničkom pregledu određuje da li je auto bezbedan za vožnju i da li ispunjava evropske standarde o smanjenju zagađenja. Tek kada auto ne može biti registrovan vlasnici automobila se raspituju koja je cena čišćenja dpf filtera i gde se to može obaviti.

 

Drugi problem koji može da se stvori na automobilu je njegov loš rad. Auto sa zapušenim dpf filterom i katalizatorom će ići mnogo sporije i neće moći da postigne veći broj obrtaja od 2800. To ćete uglavnom osetiti u vožnji na uzbrdicama kada ćete primetiti da se auto muči kako bi izašao. Uglavnom svi tada voze u manjem stepenu prenosa i prouzrokuju zagrevanje automobila. Ovaj signal vlasnici automobila najčešće ignorišu.

 

Treći problem koji može da se desi je požar na automobilu u toku vožnje, upravo zbog pregrevanja samog auta i nemogućnosti izlazaka izduvnih gasova koje motor proizvodi. Uzevši u obzir da se ovo može završiti sa tragičnim posledicama, ili samo gubljenjem vozila, cena čišćenja dpf filtera je prava sitnica u odnosu na rizike koje prljav filter sa sobom nosi.