Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Najviše su se kupovali stanovi, a polovina kupljenih nekretnina plaćena je kreditom, za razliku od prošlogodišnjih 30 odsto.

„Bio je neprekidno otvoren e-šalter preko kog smo primili preko 24.000 zahteva od toga bilo je 5.343 kupoprodaje koje su ostvarene. Treba naglasiti da je posebno došlo do pada od kraja marta do kraja aprila meseca, ali je već krajem aprila meseca tržište pokretnosti blago počelo da se oporavlja i taj oporavak se nastavlja“, ukazuje Maja Radović iz Republičkog geodetskog zavoda.

Ukupna suma stambenih kredita odobrenih građanima u martu je bila za 4,3 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine.

„Vrlo je bitno da banke nastave sa kreditiranjem i izgradnje stanova i prodaje stanova zbog toga što je nama rast građevinarstva u prethodne tri godine bio rekordan i zahvaljujući tome mi smo imali jak rast BDP. Zbog toga je pre svega interes države da ohrabri banke da garantuje bankama za sva projektna finansiranja koja budu odobravali u narednih 12 ili 24 meseca da će im se vratiti taj novac“, objašnjava Nebojša Nešovanović iz kompanije „CBRE“.

I pored vanrednog stanja gradilo se više, pa je u martu obim proizvodnje u visokogradnji bio za 21 odsto veći nego lane.

„Ako se zna, kad radi visokogradnja, da je to cela privreda, znači, ne samo gradilišta nego sve što vuče prema onome. Koliko mi imamo projekciju, koliko je potrebno da se radi, koliko će biti investicija, ja mislim da će u narednom periodu građevinska industrija biti jedan od glavnih nosilaca i povećanja proizvodnje, a u isto vreme i rasta bruto nacionalnog dohotka“, smatra Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Prognoze stručnjaka su da će evropska privreda ove godine biti u recesiji od četiri do šest odsto, ali i da će rast u sledećoj godini biti nešto iznad tog nivoa, tako da se očekuje da se privreda Evrope vrlo brzo oporavi. Na rezultat Srbije i ove i naredne godine bitno će uticati dešavanja u građevinarstvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *