Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Čaba Loci iz Belog Blata treća je generacija u porodici koji nastavlja tradiciju pčelarstva. Iako ima stalni posao ozbiljno razmišlja da se u potpunosti posveti proizvodnji meda.

„Imam 80 društava, a u proseku je tako 15 do 20 pošto je zadnjih par godina loše, inače nekada je bilo i 35 kilograma. Međutim, suncokret slabije medi, a nama je to glavna paša ovde, a bagrem i uljana repica to je što uhvatimo sa strane“, kaže Čaba Loci.

Loci navodi da je ovog proleća zadovoljan u odnosu na ranije godine i da je imao na bagremu pet kilograma meda. On je treća generacija, a nada se da će sin koji ima sedam godina nastaviti porodičnu tradiciju.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu opredeljuje značajna sredstva za sve koji se bave ovom proizvodnjom.

„Mi smo uprkos i ovoj vanrednoj situaciji i koroni koja nas je zadesila uspeli da i ove godine sprovedemo konkurs i ispoštujemo. Potpisali smo 140 ugovora sa pčelarima i ove godine kompletno utrošili budžet od 25 miliona dinara, zajedničkih investicija oko 40 miliona dinara“, kaže Mladen Petković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Proizvodnjom meda u Srbiji bavi se oko 15.000 pčelara. Prošle godine izvezeno je oko 2.300 tona meda, dok je u istom periodu uvezeno 40 tona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *