Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Domaćinstva koja žele da uvedu gas, neće čekati na priključak, a 780 evra koliko će koštati, otplaćivaće na rate tri godine bez kamate, u sklopu mesečnog računa. U „Srbijagasu“ očekuju da će sa nižom cenom dobiti oko 550.000 novih korisnika.

„Ono što raduje, prošle godine u odnosu na pretprošlu priključeno je tačno 6.097 novih domaćinstava. Znači da postoji interesovanje“, kaže Dejan Ppopović, predsednik Saveta Agencije za energetiku.

Sručnjaci podsećaju da veće korišćenje gasa, osim energtske, donosi i ekonomsku i ekološku korist.

„Sa jedne strane što najmanje zagađuje sredinu, sa druge strane što je je to najeftinije gorivo. Ono nije samo trenutno najeftinije. Sada su mu jako niske cene. Ne samo zbog niske cene nafte sa kojom se upoređuje, nego je uopšte svuda u svetu korišćenje gasa najeftinije za široku potrošnju domaćinstva, šta više i industriju“, kaže Vijislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Gas važi za najbolji alternativni energent jer se može koristi ne samo za grejanje već i zagrevanje vode i kuvanje. U razvijenim evropskim zemljama, svako ko ima struju ima i gas, a u našoj zemlji ga koristi tek oko 260.000 domaćinstva. 

„Tu je potencijal ogroman. Znači kada bi cela Srbija bila gasifikovana postoji potecijal, pošto ima 3,5 miliona brojila za domaćinstva u električnoj energiji, znači potencijal je i do 3,5 miliona“, kaže Dejan Popović.  

Srpska gasna mreža je nerazvijena – samo šest okruga je potpuno gasifikovano, i to u Vojvodini, a čak trinaest okruga je negasifikovano, ostali su delimično. Očekuje se da će gasovod „Balkanski tok“ ubrzati i gasifikaciju zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *