Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Ana Brnabić je kao jednu od mera navela smanjenje poreza na dobit nastalu od prihoda intelektualne svojine koja je razvijena ili pretežno razvijena u Srbiji sa 15 tri odsto.

Ta mera je, prema njenim rečima, u opticaju od 1. januara 2018. godine i jedan od razloga zbog čega razvojne kompanije sele svoje razvojne centre u Srbiju.

Druga mera, koja, kako kaže, može da ide „rame uz rame“ sa prvom, a i ne mora, jeste smanjenje osnovice za porez.

„Ako ste u istraživanje i razvoj uložili 10 dinara mi vam računamo da ste uložili 20 dinara i smanjujemo poresku osnovicu tako da praktično plaćate manji porez“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da prve dve mere mogu da se kombinuju i da porez praktično bude nula odsto, navodeći da to nema nijedna zemlja.

Takođe, od 1. januara 2018. godine je uveden „poreski kredit od 30 odsto“ za ulaganje u start ap preduzeća i inovativne biznise.

„Ukoliko vaša kompanije uloži u neke mlađe, strart ap kompanije, inovativne kompanije, imate 30 odsto odbitka od poreza i nadamo se da ćemo time generisati da umesto da privredna prepoznaje vrednost inovacionih kompanija“, dodala je premijerka.

Podsetila je i na poreske olakšice za zapošljavanje povratnika koje se tiču oslobađanja 70 odsto poreza i doprinosa na zarade u prvih pet godina.

Tu su i poreske olakšice za zapošljavanje stranaca, rekla je Brnabićeva, dodajući da se vlast trudila da Srbija postane najkonkurentnija država Evrope u smislu investiranja u inovacije i intelektualnu svojinu.

„Mi i dalje nastavljamo da razmišljamo o tome kako da više podržimo zapošljavanje. Nacionalna služba za zapošljavanje mora da bude mnogo više proaktivna, ne sme da bude striktna i nefleksibilna, poručila je predsednica vlade.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež naveo je da je cilj što više kompanija umrežiti sa ljudima koji se bave digitalnim transformacijama.

„Mi smo u Beogradu otvorili centar za transformaciju. Mislim da je oko 460 malih i srednjih preduzeća koristilo usluge naših konsultanata, koji su sertifikovani po austrijskom modelu i koji rade u samim kompanijama“, rekao je Čadež.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *