Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

aparat za merenje pritiska

S obzirom na činjenicu da i sve više mladih osoba pati od problema sa pritiskom, kao i to da se kod starijih gotovo podrazumeva redovno merenje krvnog pritiska, aparat za merenje pritiska trebalo bi da poseduje svako domaćinstvo. Redovna provera krvnog pritiska predstavlja mali, ali značajan doprinos vašem zdravlju i to ne treba zanemariti.

Na tržištu je moguće pronaći veliki broj uređaja sa ovom namenom, a kako se odlučiti za pravi, pokušaćemo da razjasnimo u ovom tekstu.

Različiti tipovi aparata

Kada se radi o aparatima namenjenim za kućnu upotrebu, od najvećeg značaja je da budu što jednostavniji za upotrebu kako bi svako mogao da ih koristi bez ikakvih poteškoća, ali i bez neophodnog predznanja iz oblasti medicine. Osnovna podela odnosi se na digitalne i ručne aparate za merenje pritiska. 

Digitalni aparat za pritisak

Digitalni aparat za pritisak prvi je izbor za većinu ljudi, pre svega zbog svoje jednostavne upotrebe. Kada su ovakvi aparati u pitanju, sve što je potrebno jeste da pritisnete odgovarajuće dugme i već kroz nekoliko sekundi na displeju ćete imati rezultat merenja. Sa ručnim aparatima situacija je nešto drugačija – potrebno je shvatiti tačan princip rada, a potrebno je i vreme da se stekne praksa.

Ono što je takođe dobro kod digitalnih aparata za merenje pritiska, pored jednostavnosti za upotrebu koja je odlika broj jedan, jesu i brojne druge opcije koje sa ovakvim aparatima imate na raspolaganju. 

Neke od tih opcija jesu automatsko merenje broja otkucaja srca, mogućnost pamćenja određenog broja poslednjih merenja, kao i, na primer, indikator za pravilno postavljanje manžetne itd. Takođe, veliki broj ovakvih aparata novije generacije ima i mogućnost pravljenja više profila – za slučaj da isti aparat koristi više osoba. Ono što je takođe praktično jeste i mogućnost da se lako nabave i rezervni delovi za ovakve aparate.

Kod digitalnih aparata postoji još jedna podela – na aparat za nadlakticu i aparat za zglob. Aparat za nadlakticu zbog svoje preciznosti predstavlja bolji izbor. Ovaj tip aparata krvni pritisak meri na žili koja se nalazi bliže srcu, pa upravo zbog toga daje preciznije rezultate. Cena ovakvih aparata nešto je viša od cene aparata za zglob, pa im je to, uslovno rečeno, mana.

Kao što smo rekli, aparat za zglob manje je precizan i ne bi trebalo da vam bude prvi izbor ukoliko želite da budete sto posto sigurni u tačnost rezultata, a nikako se ne preporučuje za korišćenje osobama starijim od pedeset godina. Ovaj tip aparata zgodan je kao rezervni aparat, ili aparat koji ćete lakše nositi na putovanja jer zauzima manje prostora. 

Ručni aparat za pritisak

Ručni aparat za pritisak nije tako jednostavan za korišćenje i sve više izlazi iz upotrebe kada je u pitanju merenje krvnog pritiska u kućnim uslovima. Ovaj tip aparata radi na principu pumpice i stetoskopa. Potrebno je da ručno napumpate manžetnu, a potom da lagano otpuštate ventil sve dok ne čujete prvi otkucaj srca – i to je vaš gornji (sistolni) krvni pritisak. Zatim nastavljate sa otpuštanjem ventila sve do trenutka kada se otkucaji više ne čuju i to je donji (dijastolni) krvni pritisak. Jasno je da ovakvi aparati zahtevaju veću koncentraciju, ali i određeno znanje i iskustvo, pa je zato preporuka da se za upotrebu u kućnoj varijanti ipak odlučite za digitalni aparat.

Na šta još treba obratiti pažnju?

Pre svega, odlučite se za pouzdan aparat – onaj koji je baždaren, klinički testiran i validiran za specifične grupe pacijenata. Ono što je izuzetno važno jeste i, već pomenuta, preciznost, ali i komforno merenje i jednostavna upotreba koji idu „ruku pod ruku“. Moguće je pronaći i aparate koji sadrže napredne tehnologije poput detekcije srčanih aritmija ili atrijalne fibrilacije, odnosno rizika za nastanak moždanog udara.

Pogledajte i asortiman koji nudi online apoteka i na jednostavan način se dodatno informišite i napravite pravi izbor.