Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Mađarska je donela investicioni plan za gradnju svoje deonice „Balkanskog toka“. Nisu žurili jer njihova trasa je najkraća – 85 kilometra, a prva faza gasovoda do srpske granice kod Horgoša duga je tek 15 kilometra.

„Za Mađarsku je veoma značajno što će se snabdevati gasom koji dolazi iz Turske preko Srbije. Do kraja ove, najkasnije početkom iduće godine, tim gasovodom dobijaćemo šest milijardi kubnih metara gasa godišnje. A kasnije očekujemo da taj kapacitet dostigne i deset milijardi kubnih metara“, navodi Peter Sijarto, šef mađarske diplomatije.

Da gasovod, sa novih 15,75 milijardi kubika gasa godišnje, pored energetske bezbednosti donosi i ekonomsku korist, potvrđuje i činjenica da je sav kapacitet u Srbiji i u Bugaskoj već zakupljen na 20 godina. Preduzeća iz tri zemlje, koja grade gasovod poručuju da realizacija ide po planu.

„Bugari su počeli da rade. Šest firmi i neke kompanije koje su radile kod nas prešle su da rade 108 kilometra u Bugaskoj. A što se nas tiče, mi ćemo završiti do kraja godine sve“, navodi Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa“.

Stručnjaci ističu važnost tog gasovoda jer čitavom regionu obezbeđuje alternativu u snabdevanju gasom. Već se planira i mogućnost nastavka „Balkanskog toka“ do Austrije i Slovačke.

„Bez prirodnog gasa koji je nominovan za energent 21. veka, nema budućnosti, nema energetike, nema razvoja ni jedne privrede“, navodi Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

Računice već sada pokazuju da će transport gasa tom trasom za našu zemlju biti jeftiniji oko 40 dolara za 1.000 kubnih metra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *