Dolazak jeseni označava prelazak sa sezonskih radova na polju prema pripremi za hladne zimske dane. Ovaj prelazni period zahteva pažljivo planiranje i pripremu polja i zemlje kako bi se osigurala rodna naredna godina. Evo nekih važnih koraka u pripremi zemlje za jesenje i zimske dane.
Čiśenje polja
Prvi korak u pripremi polja za hladne mesece jeseni i zime je čišćenje površine od biljnih ostataka i drugih otpadaka. Ovo se radi kako bi se sprečila akumulacija bolesti i štetočina koje bi mogle preživeti zimu u ostacima biljaka. Kada odvezete ostatke biljaka sa polja uz pomoć prikolicemožete te ostatke sačuvati i od njih praviti kompost koji će vam značiti kao nadjubrena zemlja za narednu prolećnu sezonu.
Oranje
Oranje zemlje je ključni korak u pripremi. Obrtnici koriste plugove kako bi preokrenuli površinski sloj zemlje, izmešali organsku materiju i omogućili bolji protok vode i kiseonika. Ovo takođe pomaže u uništavanju korova i priprema zemlju za setvu.
Đubrenje
Nakon analize zemljišta, dodavanje đubriva je neophodno kako bi se nadoknadili bilo kakvi nedostaci hranjivih materija. Kvalitetno đubrenje poboljšava plodnost zemlje i osigurava dobar rast useva. U ovom procesu, rasipači đubriva su ključni alati. Oni omogućavaju precizno rasipanje đubriva po celoj površini polja, čime se obezbeđuje optimalno iskorišćenje resursa i povećava kvalitet zemlje. Rasipači đubriva su često povezani sa traktorima ili drugim vozilima, što omogućava preciznu kontrolu nad količinom i raspodelom đubriva.
Zaštita od erozije i irigacija
Erozija tla je posebno izazovna tokom jeseni i zime, kada padavine mogu isprati gornji sloj zemlje. Stoga, primenjuju se metode zaštite, kao što su postavljanje zaštitnih barijera, sadnja zelenih pokrivača, i očuvanje prirodne vegetacije duž padina. U zonama sa suvim jesenjim i zimskim periodima, navodnjavanje može biti potrebno kako bi se očuvala vlažnost zemljišta i podstakao rast ozimih kultura.
Setva zimskih kultura
Jesen je vreme kada se setvom zimskih kultura obezbeđuje naredna godišnja proizvodnja. To uključuje useve kao što su pšenica, ječam, i uljane repice. Zimske kulture sade se u jesen kako bi preživele zimu i rasle u proleće. Veliki broj ljudi koristi i sadi ove kulture pa pripremu zemljišta obavljaju u poslednjim letnjim danima kako bih sve bilo spremno i pripremljeno na vreme.
Pored svih gore navedenih koraka u pripremi zemlje za nove kulture neophodno je da se poljoprivrednici posvete i svojim mašinama. Neophodno bi bilo da se i one pripreme, provere i osposobe za sledeću radnu sezonu. Mnoge mašine se neće koristiti u toku zime pa je neophodno ih dobro sačuvati i skladištiti i tokom zime. To uključuje proveru i održavanje traktora, prikolica, rasipača đubriva i drugih poljoprivrednih alatki. Održavanje opreme je ključno kako bi se osiguralo da sve bude spremno za proleće. Tu spada i temeljno čišćenje, pražnjenje rezervoara, zaštita od korozije i razne periodične provere.
Priprema zemlje za jesen i zimu je od suštinskog značaja za uspešno poljoprivredno poslovanje. Ovi koraci obezbeđuju da će tlo biti spremno za setvu i da će usevi preživeti zimsku sezonu. Osim toga, pravilna priprema zemlje takođe doprinosi očuvanju plodnosti tla i održivosti poljoprivredne proizvodnje tokom godina.