Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Trudnoća predstavlja posebno razdoblje u životu svake žene i sa sobom nosi brojne promene i izazove. Dok se beba razvija, telo majke prolazi kroz mnoge fizičke promene koje mogu izazvati nelagodnost, pa i bol. U tom kontekstu, steznici za trudnice predstavljaju logičan i čest izbor za mnoge buduće mame. U pitanju su posebno dizajnirani komadi odeće koji pružaju podršku telu i olakšavaju period trudnoće.

Šta su steznici za trudnice?

Steznici za trudnice su elastični komadi odeće koji se nose oko stomaka kako bi pružili potporu trudnicama. Njihova osnovna funkcija je smanjenje pritiska na leđa, kičmu i karlicu, što zatim dovodi do olakšanja bolova koji su česti u tim delovima tela tokom trudnoće. Ovakvi steznici najčešće se izrađuju od udobnih materijala pogodnih za nošenje tokom čitavog dana. 

Udobnost je trudnicama, kao i porodiljama izuzetno važna. Nakon perioda trudnoće, sledi period dojenja kada u prvi plan dolaze drugačiji izazovi, poput onih vezanih za bolne i osetljive bradavice. Tada u pomoć pristižu proizvodi kao što su Multi mam komprese koji značajno olakšavaju ovakve tegobe.

Prednosti korišćenja steznika za trudnice:

  1. Smanjuju bol u leđima – jedan od najčešćih problema koji se javlja tokom trudnoće jeste bol u leđima, što je često posledica pritiska na kičmu. Steznici pružaju dodatnu podršku leđima i karlici, a to umanjuje neugodnost.
  2. Ublažavaju pritisak na stomak – trudnice često imaju osećaj nelagodnosti i težine u stomaku usled rasta bebe. Steznici pomažu da se težina i pritisak ravnomerno rasporede, olakšavajući na taj način tegobe.
  3. Poboljšavaju držanje tela – trudnice se često suočavaju sa promenama u držanju tela tokom trudnoće. Steznici pomažu u održavanju pravilnog položaja tela što, ponovo, umanjuje pritisak na kičmu.
  4. Podrška za trbušne mišiće – steznici ujedno mogu pomoći i u očuvanju tonusa trbušnih mišića, što može olakšati povratak u formu nakon porođaja.

Kako odabrati pravi steznik za trudnice?

Prilikom odabira odgovarajućeg steznika za trudnice, treba uzeti u obzir nekoliko faktora:

Veličinasteznik treba da bude dovoljno udoban kako bi pružio podršku , ali ne sme da steže previše.  Većina steznika dolazi u različitim veličinama, pa je važno pravilno izmeriti obim stomaka kako biste odabrali odgovarajuću veličinu.

Materijal – birajte steznike izrađene od prozračniih i udobnih materijala kako biste se osećali prijatno tokom čitavog dana. 

Dizajn – steznici dolaze u različitim stilovima i dizajnima. Možete birati između modela koji se nose ispod odeće i onih koji se nose preko nje, u zavisnosti od vaših potreba i preferencija. 

Praktičnost – razmislite o tome kako ćete koristiti steznik. Ukoliko vam je potreban radi nošenja tokom neke umerene fizičke aktivnosti, birajte što udobnije i fleksibilnije modele. Takvi modeli će vam pružiti najbolju podršku.

Steznici za trudnice definitivno su korisna pomagala koja mogu značajno olakšati period trudnoće. Pružaju potporu, ublažavaju bolove i pomažu održavanju pravilnog položaja tela. Ipak, pre nego što počnete koristiti steznik, svakako se posavetujte sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da je to pravi izbor za vas i vaše zdravlje tokom trudnoće.