Opusti se

Teme koje će vam pomoći da se opustite

Prvo grad a onda i obilne kiše smanjili su i rod i cenu višanja. Miroslav Pavlović iz Plavca kod Bojnika tek je počeo berbu i već kaže beleži veliki minus. Sa osam hektara očekuje 40 tona višanja. Pitanje je da li će i koliko uspeti da proda.

„Višnja je ispucala i ne zadovoljava kriterijume ovde u Bojniku, u hladnjači. Nemamo gde da prodamo i ne znamo šta ćemo“, navodi Miroslav Pavlović, voćar iz Plavca.

I u selu Kacabaću gotovo svako od 300 domaćinstava gaji višnje. Nenad je ubrao dve od 10 tona. Prekinuo je berbu jer kaže računice nema. Sa 25 dinara koliko se plaća druga klasa ne mogu ni troškove proizvodnje da se pokriju.

„Ne isplati se nikako, mala je cena. Radnici traže svoje. Već sutra imam ulaganje, da prskam posle berbe“, objašnjava Nenad Nikolić, voćar iz Kacabaća

Posadio ih je pre tri meseca. Na svakoj sadnici vidljiva su oštećenja od grada. Zbog loše godine i problema sa otkupom i niskom cenom Toma je u nedoumici da li uopšte da nastavi proizvodnju višanja.

„Za 25 dinara ne isplati da je čovek održava, da je neguje, prska, podriva. Ne znam šta dalje“, pita se Toma Ilić, voćar iz Kacabaća.

U Pustoj reci pod višnjom je 450 hektara. Perspektive nema bez udruživanja, osavremenjavanja proizvodnje i osiguranja.

„Da se prave zadruge i osiguranje koje pokriva veći deo štete. Osiguiranje obavezno s tim što ljudi imaju i na to osiguranje 40 odsto povraćaja pošto smo mi marginalno područje“, navodi Ivica Jovanović,predsednik Fonda za poljoprivredu opštine Bojnik

U više od polovine bojničkih sela živi se pretežno od voćarstva. Za podsticaje u toj poljoiprivrednoj grani iz opštinskog budžeta ove godine izdvojeno je tri miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *